Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energie-update: Gasprijs zakt trede lager

De daling van de gasprijs is donderdag gestopt. Daarmee zijn we terug op het prijsniveau van twee weken terug. Vanaf dat moment begon de prijs op te lopen en heen en weer te schieten. Voor de contractprijzen voor komende winter betekent dat vrijdagochtend prijzen van tussen de 37 en 38,5 euro per megawattuur.


TTF-gasprijs kwartaal 1 2025 t/m 6 juni 2024. Klik hier voor de actuele prijzen op de Title Transfer Facility.

De EPEX-dagprijs voor elektriciteit ligt vrijdag op ruim 77 euro per megawattuur. Vannacht lagen de prijzen in vergelijking met eerder deze week iets hoger, terwijl vanmiddag tussen 15-16 uur de prijs met zo'n 14 euro per megawattuur het laagst voor de hele week tot nu toe uitkomt.

How a Crack in a Pipe Caused Panic in Europe's Gas Market - een Bloomberg-analyse van deze week.

Wereldwijd wordt er in 2024 naar verwachting 2 miljard dollar in 'schone energietechnologieën' geïnvesteerd, ondanks hogere financieringskosten. Het bedrag is twee keer zo hoog als het bedrag dat naar fossiele energie gaat, laat het IEA zien.

In 2023 was het aandeel hernieuwbare energie 17 procent van het totale energieverbruik in Nederland. Een jaar eerder was dit 15 procent. Deze stijging komt vooral doordat het verbruik van wind- en zonne-energie is gestegen. Het energieverbruik uit biomassa is licht gedaald. Dit blijkt uit voorlopige cijfers van het CBS, waarop Martien Visser als hoogleraar energietransitie op X reageert.