Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
sinds maart 2022

Energiegebruik glastuinbouw sterker verlaagd dan in andere sectoren

Het energiegebruik van Nederlandse bedrijven in 2022 en 2023 is onderzocht. Hoge energieprijzen zorgden voor besparingen. Wat zijn de gevolgen van vermindering van het energiegebruik voor onder meer de financiële resultaten en de concurrentiepositie van bedrijven geweest? Onderzoekers zochten naar antwoorden.

In 2022 nam het energieverbruik van bedrijven 'in nijverheid' met 12% af in vergelijking met vóór maart 2022, het moment van de inval in Oekraïne en het uitbreken van de energiecrisis. Voor de glastuinbouw gold een afname van 17%.

De onderzoekers zien dat in de glastuinbouw er in vergelijking met andere sectoren het energiegebruik meer is teruggeschroefd. 31% van de bedrijven in de glastuinbouw verbruikt veel minder energie, 40% verbruikt iets minder. Ook tuincentra en de chemische industrie hebben in vergelijking met andere sectoren hun verbruik relatief sterker verminderd. Als verklaring geven de onderzoekers aan dat in de glastuinbouw het doorberekenen van kosten niet eenvoudig is, waardoor terugschroeven van de productie eerder aan de orde is.

De gestegen energieprijzen veroorzaakten bij veel bedrijven een daling van het energiegebruik en dit had een negatieve invloed op het bedrijfsresultaat en concurrentiepositie. Als reactie hierop hebben veel bedrijven maatregelen getroffen om de
negatieve effecten van de hoge energieprijzen (zo veel mogelijk) te verminderen. Deels door producties te verlagen, maar ook door investeringen in onder meer LED-belichting en zonnepanelen. Daarnaast maakten telers de overstap van warme naar koudere teelten.

109 glastuinbouwbedrijven deden aan het onderzoek van Decisio en Ipsos I&O mee.

Bekijk hier het hele onderzoek, ook voor vergroting van de grafieken.