Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energie-update: Gasprijs zakt verder terug na korte paniekpiek

De TTF-gasprijs golfde de afgelopen week op en neer, maar voor het eerst is er nu twee dagen op rij een daling van de prijs te zien geweest. Het levert donderdag een daggasprijs op van 33,3 euro per megawattuur, terwijl de contractprijs voor deze winter, kwartaal 1 2025, op 37,6 euro per megawattuur ligt.

Op de EPEX-elektriciteitsmarkt het bekende beeld met lage prijzen in de middag, maar geen negatieve uurprijzen. De gemiddelde dagprijs komt uit op 80 euro per megawattuur.

De recente prijspiek na een barst in een pijpleiding benadrukt nogmaals de kwetsbaarheid van de Europese gasmarkt en de afhankelijkheid van de Noorse gasaanvoer, zeker bij onverwachtse gebeurtenissen, stelt energieleverancier Vattenfall.

De afhankelijkheid van Russisch gas is ingeruild voor afhankelijkheid van andere bronnen, al is Europa nog niet helemaal los gekomen van Russisch gas. In de update van Vattenfall lezen we: "De Europese energieministers roepen op tot een actieplan en tijdlijn om de import van Russisch gas in 2027 volledig te hebben afgebouwd. De Europese Unie werkt al langer (sinds het uitbreken van de oorlog met Oekraïne) aan het verminderen van de gasimport uit Rusland, waarschijnlijk wordt in juni het 14e sanctiepakket tegen Rusland afgerond. Dit pakket omvat onder andere maatregelen om het importeren van Russisch LNG minder aantrekkelijk te maken."

De prijzen van elektriciteit op de termijnmarkt bewogen mee met de ontwikkelingen van de gas- en CO₂-prijzen. De plotselinge onrust op de gasmarkt was ook terug te zien in de stijgende prijzen op de elektriciteitsmarkt. Meer over o.a. de olie-, gas- en CO₂-prijzen in de update van Vattenfall.

TTF-gasprijs kwartaal 1 2025 t/m 5 juni 2024. Klik hier voor de actuele prijzen op de Title Transfer Facility.

De Nederlandse overheid heeft een Stimuleringsprogramma Energiehubs 2024-2030 opgetuigd. Minister Jetten van Klimaat en Energie gaf er deze week een update over.

Vanuit het perspectief van het energiesysteem is er sprake van een energiehub als er in een afgebakend gebied vraag en aanbod van energie op elkaar wordt afgestemd. Dit gebeurt door slim te ontwerpen en sturen op publieke infrastructuur. Behalve elektriciteit betreft dit ook andere energiedragers zoals warmte en (duurzame) gassen. In zo'n hub is opslag en omzetting van de ene energievorm in een andere mogelijk en kunnen netwerken van verschillende energiedragers met elkaar in verbinding staan, legt Jetten uit in zijn Kamerbrief. Hij kijkt lokaal, maar ook (boven)regionaal en verder.

Aan diverse pilots wordt gewerkt. Als voorbeeld van een energiegemeenschap noemde Roland van der Klauw van Wocozon onlangs op een evenement gericht op de glastuinbouw het project Schoon Schip in Amsterdam. Geen glastuinbouwproject, maar een voorbeeld uit de utiliteit waar mogelijk tuinders met het oog op de overheidsambities ook iets mee kunnen. Roland noemde het 'nu nog een experimenteel geitenpaadje', maar straks is het volgens hem de toekomst.