Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Naast sla juist ook sierteelt goed geschikt voor vertical farm"

"Vertical farming wordt vaak gebruikt om sla en bladgroenten te telen, omdat het relatief goedkope gewassen zijn. Desondanks worden er nu vaak relatief dure systemen gebruikt om dit soort gewassen te telen. Daarom is vertical farming beter geschikt voor hoogwaardige planten of kan deze manier van telen beter gebruikt worden in gebieden met uitdagende teeltomstandigheden", zegt Marco van Herk, commercieel directeur bij Anthura.

De veredelaar, gespecialiseerd in plantengenetica, biedt kennis, advies en begeleiding ter ondersteuning van glastuinbouwers aan. Onlangs heeft hij zijn zinnen gezet op vertical farms. "Ons hoofddoel is de veredeling van rassen die overal geteeld kunnen worden en dus ook in een vertical farm. We leveren steriele weefselkweekplanten om ziektevrije teelt te garanderen", legt Marco uit.

Onderzoeken van het bedrijf hebben laten zien dat de rassen geschikt zijn voor vertical farms. Marco zegt dat telers zelfs op minder ideale locaties succes kunnen boeken. Anthura richt zich op het leveren van plantenrassen en wil samenwerken met systeemleveranciers die de techniek voor vertical farms kunnen leveren.

"We zijn op zoek naar partners die vertical farms kunnen leveren en de nodige aanpassingen kunnen doen. Wij leveren dan geschikte rassen en vertellen meer over de teeltomstandigheden," zegt Marco. Deze samenwerking zorgt ervoor dat de techniek precies is afgestemd op de specifieke behoeften van de planten en de locatie. Daardoor wordt het een haalbare optie voor hoogwaardige teelt.

Weersrisico's wegnemen
Anthura pleit ervoor om alleen vertical farms te gebruiken in gebieden waar het zinvol is. "Het versturen van orchidee├źn naar het Midden-Oosten zorgt voor veel CO2-uitstoot. Als je ze ter plekke kweekt is dat veel milieuvriendelijker," benadrukt van Herk.

Presentatie op GreenTech
Op de GreenTech laat Anthura de resultaten van haar onderzoek en ontwikkeling zien. Bezoekers kunnen daar het verschil zien tussen gewassen die in een kas geteeld zijn of gewassen die in een vertical farm geteeld zijn. "Dit jaar demonstreren we de gebruikte belichting en laten we zien dat vertical farming vooral interessant is voor gebieden met een uitdagend klimaat."

Voor meer informatie:
Anthura B.V.
Tel: +3110 529 1919
[email protected]
www.anthura.nl

Publicatiedatum: