Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Subsidieregeling helpt investeerders van warmtenetten

Ondernemers die willen investeren in een warmtenet kunnen vanaf 1 juli weer de Warmtenetten Investeringssubsidie (WIS) aanvragen bij Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Door aanpassingen in de subsidie kunnen ondernemers dit jaar vaak meer subsidie aanvragen. Hierdoor kunnen zij ook sneller van start met de aanleg van een efficiënt warmtenet om bestaande woningen en gebouwen aardgasvrij te maken.

€ 30 miljoen per project
Een warmtenet levert opgewekte warmte aan woningen en gebouwen. Zo kunnen die van het aardgas af. Vorig jaar konden ondernemers voor het eerst subsidie aanvragen voor de aanleg van een warmtenet. Het subsidiebudget voor de nieuwe aanvraagronde van de Warmtenetten Investeringssubsidie (WIS) is verhoogd naar € 400 miljoen. In 2023 was dit € 150 miljoen. Ondernemers kunnen nu ook maximaal € 30 miljoen in plaats van € 20 miljoen subsidie aanvragen per project. Dit zorgt ervoor dat er meer woningen sneller van het aardgas gaan.

Beter betaalbaar voor de eindgebruiker
Ondernemers kunnen dit jaar daarnaast een korting op het vastrecht voor energie geven. Vastrecht voor energie is het bedrag dat de gebruiker maandelijks voor de warmte betaalt, ongeacht het verbruik. De korting zorgt ervoor dat woningcorporaties en warmtebedrijven makkelijker afspraken kunnen maken over het afkopen hiervan. Dit zorgt uiteindelijk ook voor een betere betaalbaarheid voor de eindgebruiker.

Meer focus op het aardgasvrij maken van gebieden
Ondernemers moeten in het ontwerp een projectgebied aangeven. Binnen dit gebied moeten zij alle kleinverbruikers (woningen en gebouwen) een aanbod doen om aan te sluiten op het warmtenet. Dit is aantrekkelijker gemaakt door het maximale subsidiebedrag per particuliere kleinverbruikersaansluiting te verhogen van € 6.000 naar € 7.000. Voor huurwoningen blijft dit bedrag € 6.000.

Het versnellen van de aanleg van warmtenetten
Het kabinet wil de inzet van warmtenetten, ook wel bekend als stadsverwarming, versnellen. Doel is in 2030 500.000 nieuwe aansluitingen van bestaande woningen op een warmtenet te realiseren. Deze subsidie draagt hieraan bij. Ondernemers die investeren in een warmtenet om bestaande woningen aardgasvrij te maken, maar hun project niet kunnen uitvoeren zonder subsidie, kunnen bij RVO-subsidie aanvragen.

Webinar voor investeerders van warmtenetten
Om ondernemers en hun samenwerkingspartners de kans te geven zich alvast te verdiepen in de subsidie en de voorwaarden, organiseert RVO op 18 juni een webinar. Ondernemers krijgen dan antwoorden op vragen als:

  • Wat houdt de regeling in?
  • Hoe doet men een goede aanvraag?
  • Wat is er gewijzigd vergeleken met de aanvraagronde in 2023?

Aanmelden voor het webinar kan hier bij Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Publicatiedatum: