Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energie-update: Goed nieuws voor gasprijs

Met een forse knik omlaag dinsdag toont de TTF-gasprijs zich toch niet echt onder de indruk van nieuwe Noorse verstoring. Nu duidelijk is dat de barst in de vooral voor de Britten belangrijke pijpleiding verholpen is, zakt de prijs weer een stukje terug.

Wel liet de calamiteit maar weer eens zien hoe afhankelijk we zijn en hoe makkelijk de prijs piekt bij tegenslag. Persbureau Reuters wijst daarop, net als energieleverancier Engie in een weekupdate. Daarin stipt men verder ook nog maar eens de LNG-afhankelijkheid aan, waarbij momenteel de importniveaus in Europa lager liggen dan de afgelopen twee jaar vanwege een forse vraag in Azië, waardoor de boten vol vloeibaar gas daarheen varen in plaats van naar Europese terminals.


TTF-gasprijs kwartaal 1 2025 t/m 4 juni 2024. Klik hier voor de actuele prijzen op de Title Transfer Facility.

De EPEX-dagprijs voor elektriciteit zakt ook weer een stukje na de hoge dagprijs van maandag. De dagprijs komt woensdag uit op ruim 73 euro per megawattuur. Zon- en wind zorgen voor een traditioneel dagbeeld met de goedkoopste uren in de middag tussen 13 en 15 uur.

De Tweede Kamer heeft dinsdag de nieuwe Energiewet aangenomen. Met de nieuwe regelgeving worden energieconsumenten beter beschermd, komen er meer mogelijkheden om het volle stroomnet flexibel te gebruiken en wordt het veilig uitwisselen van gegevens tussen netbeheerders, energieleveranciers en klanten beter geregeld, zo is het plan.

De nieuwe Energiewet vervangt en moderniseert de huidige Gaswet en Elektriciteitswet 1998. Bestaande regels worden verhelderd en versimpeld en onnodige verschillen tussen regels voor gas en elektriciteit verdwijnen.

Nederlandse bedrijven in de energievoorziening zijn het positiefst gestemd van alle producenten die het CBS dit voorjaar om een investeringsverwachting vroeg. Zij verwachten ruim een derde meer te investeren in 2024. Het gaat om bedrijven die handelen in elektriciteit, aardgas, stoom en gekoelde lucht, of die betrokken zijn bij de productie of distributie daarvan.

Producenten verwachten in 2024 circa 30 procent meer te investeren in materiële vaste activa dan in 2023. Deze hoge verwachting heeft deels te maken met investeringen die al in 2023 in gebruik zouden zijn genomen, maar zijn uitgesteld tot 2024. Bijna een vijfde van de industriële investeringen zijn volgens de bedrijven gericht op verduurzaming en energiebesparing. Bij bedrijven actief in energievoorziening is dit zelfs ruim de helft.

Minister Jetten (Klimaat en Energie) informeerde de Tweede Kamer dinsdag over de stand van zaken van maatregelen om het energieverbruik te verlagen. De minister gaat in zijn brief onder meer in op de energiebesparingsplicht voor bedrijven en instellingen en op de implementatie van de herschikking van de richtlijn energie-efficiëntie.