Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Imago glastuinbouw opkrikken:

"We moeten met elkaar aangeven waar we nog hulp bij nodig hebben"

26% van de kassen van Nederland staat in het Westland waarmee het totale aantal op 2300 kassen in die regio komt. In de gemeente werken 14.000 arbeidsmigranten waarvan er 4600 in het Westland wonen. Dat wordt duidelijk tijdens een quiz in de podcast Bakkie met Bouke. Aan de podcast namen Jaap van Duin, hoogleraar economie, Wouter Duijvesteijn, eigenaar van Beyond Chrysant en Bouke Arends, burgemeester van het Westland, deel.

Jaap trapt af met: "De glastuinbouwsector is een sector die onder druk staat. Nederland wordt voller en voller terwijl het areaal van de glastuinbouw afneemt. De woningbouw gaat steeds meer ruimte opslokken waardoor de glastuinbouw in gevaar komt."

Wouter reageert daar op: "De tuinbouw staat wel onder druk, maar de rol van de glastuinbouw wordt steeds groter." Bouke zegt dat ook de bedreiging in de gaten moet worden gehouden waarmee de tuinbouw te maken heeft. Er is een bepaalde kritische massa aan areaal nodig.

De mannen zijn het erover eens dat het areaal glastuinbouw gedaald is. Het beeld van Jaap blijft dat het Westland het centrum van de glastuinbouw is. Volgens Jaap noemt Kenia zichzelf de tuin van Europa. Dat gaat over groenteteelt die daar plaatsvindt en vervolgens wordt geƫxporteerd. Jaap benoemt dat tegenwoordig bloemen dominant zijn.

Volgens Wouter veel problemen van de maatschappij opgelost worden met de glastuinbouw.

De burgemeester vertelt dat het anders gaat worden dan voorheen. "De kennis zal meer centraal komen te staan. Ons grote exportproduct is kennis en die komt met de bouw van kassen." Hij vertelt dat je alleen kennis in huis houdt als je genoeg kassen in Nederland houdt. Hij vindt dat het Westland het kennis en innovatiecentrum moet blijven. Wouter: "Een kas is niets anders dan een zonnecollector. Het levert vier keer meer warmte op dan nodig." Jaap blijft benadrukken dat er druk op de ruimte is. "Dat is een feit en dat kunnen we niet ontkennen." Volgens Wouter moet er daarom op hoogte gebouwd gaan worden.

De burgemeester: "Omdat er grote gezinnen zijn moeten we de hoogte in zoals de nieuwe campus. Er is sprake van schaalvergroting. Als je niet oppast, ben je straks interessant voor externe grote bedrijven. Syngenta is bijvoorbeeld een Chinees staatsbedrijf." Wouter denkt dat tuinders afgelopen jaren niet goed konden uitleggen wat ze precies doen. "Vroeger was mijn opa een gifboer, maar nu zijn tuinders dat niet meer." Hij vertelt dat er bijvoorbeeld mensen met afstand tot arbeidsmarkt in het bedrijf zitten. "Ik word er blij van als mensen bij ons willen blijven werken."

Imago opkrikken
De burgemeester vertelt dat er nog genoeg te doen is als het gaat om het huisvesten van arbeidsmigranten. "Na de energiesector is de sector onder vuur komen te liggen. Mensen vragen zich af waarom die bloemen hier nog moeten blijven? We moeten bereid zijn om de lasten ook te dragen." Wouter: "We moeten als tuinders beter communiceren."

Duurzaamheid blijft centraal staan komende tijd. In de podcast komen tuinders aan het woord die vertellen over arbeidsmigranten. "We moeten ons imago echt weer opkrikken." Wouter: "De verantwoordelijkheid ligt bij de kwekerijen zelf. We moeten met elkaar aangeven waar we nog hulp bij nodig hebben."

Bouke benoemt dat er ook tuinders zijn die het niet goed doen. "Die moeten we met elkaar aanspreken op wat ze niet goed doet." Er zijn tuinders die hun arbeidsmigranten niet goed huisvesten. "De tuinbouw moet zeggen: wij maken alleen maar gebruik van goede uitzendbureaus. Het Rijk heeft tot nu toe haar taak veronachtzaamd. Als we morgen alle arbeidsmigranten de deur uitzetten hebben we een groot probleem. We hebben te weinig mensen en te weinig handen."

Bron: Bakkie met Bouke

Publicatiedatum: