Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Wanbetaling steeds groter probleem voor exporteurs

"Merendeel exporteurs verwacht dit jaar economisch herstel"

"Wereldwijd gaat 82 procent van de exporteurs uit van economisch herstel in 2024", aldus de jaarlijkse mondiale Trade Survey van kredietverzekeraar Allianz Trade. Chinese exporteurs zijn het meest optimistisch, maar ook hun Amerikaanse en Europese collega's voorzien een eind aan de handelsrecessie van 2023. Bijna 40 procent verwacht dit jaar een exportgroei van meer dan 5 procent.

"Het optimisme onder exporteurs is opvallend", zegt Johan Geeroms, director Risk Underwriting Benelux van Allianz Trade. "Vorig jaar waren de exporteurs ook positief gestemd, maar kwamen ze met een nulgroei bedrogen uit. Je zou denken dat het optimisme hierdoor wat werd getemperd, maar het tegendeel is waar. Vorig jaar verwachtte 70 procent van de exporteurs omzetgroei, dit jaar 82 procent."

De verwachtingen van Allianz Trade zelf zijn iets behoudender. "Ook wij zien mondiaal herstel. We denken dat de wereldhandel dir jaar met 2,8 procent in waarde zal aantrekken. Dat is nog altijd fors lager dan het langetermijngemiddelde van 5 procent. Vooral de verstoring van de mondiale scheepvaart en het toenemende protectionisme maakt ons voorzichtig. Natuurlijk zien ondernemers deze gevaren ook, maar er lijkt een zekere gewenning op te treden."

Nederland en België
Over de situatie in België en buurland Nederland is Geeroms matig enthousiast. "We denken aan het eind van 2024 wel een groei te zien van de export, maar hard gaat het niet. In de eerste maanden viel de groei tegen. Zowel in Nederland als België zagen we tegenvallende groei- en exportcijfers." Geeroms doelt hiermee op eerdere berichten van het CBS en van de Europese Commissie.

Wanbetaling groeiend probleem
In zijn onderzoek zoomt Allianz Trade in op de bedreigingen die exporteurs zien. De top 5 ziet er als volgt uit:

  1. Onzekerheden door politiek en protectionisme (73 procent)
  2. Verstoring toeleveringsketen (31 procent)
  3. Tekort aan grondstoffen en halffabrikaten (28 procent)
  4. Financieringsproblemen (20 procent)
  5. Gevaar van non-betaling (17 procent)

Uit punt 5 blijkt dat exporteurs in toenemende mate kampen met wanbetaling. Geeroms: "Slecht 11 procent geeft aan dat ze binnen dertig dagen worden betaald. 70 procent geeft aan dat het dertig tot zeventig dagen duurt. Bij 7 procent meer dan negentig dagen. Mondiaal stellen bedrijven het betalen van facturen uit. Dat komt vooral omdat het werkkapitaal onder druk staat, onder meer door hogere financieringskosten. Betaalgedrag dat verslechtert, maakt ondernemers ongerust. Want soms betekent uitstel, afstel en wanbetaling kan voor een bedrijf een flinke klap betekenen."

Opvallend is dat de focus op duurzaamheid verder lijkt te verzwakken. Bijna twee op de drie bedrijven geeft aan de CO2-uitstoot in 2024 met slechts 1 tot 5 procent terug te dringen. Bij lange na niet genoeg om tegen 2050 tot nul uitstoot te komen.

Twee bewegingen in China
In het onderzoek wordt uitgebreid aandacht besteed aan China. Veel landen hebben volgens Allianz Trade hun mond vol over het boycotten van dit land, maar als het gaat om exportactiviteiten is dat nog beperkt. "Dit gebeurt halfslachtig", aldus Geeroms. "Je ziet twee bewegingen. Internationale bedrijven die China als productielocatie inwisselen voor alternatieven in Azië-Pacific. Dat zijn met name Duitse, Franse en vooral Amerikaanse bedrijven. Maar uit ons onderzoek blijkt ook dat 33 procent van de bedrijven de activiteiten in China juist zegt uit te breiden."

De export van China wordt geraakt door hogere importtarieven die landen instellen, met de Verenigde Staten (VS) voorop. Zo gaat het Amerikaanse tarief voor Chinese elektrische auto's omhoog van 25 procent naar 100 procent. Ook de tarieven voor Chinese zonnepanelen en medisch materiaal stijgen sterk.

De mondiale Trade Survey van kredietverzekeraar Allianz Trade verscheen onlangs voor het derde jaar op rij. In totaal werden meer dan 3000 bedrijven benaderd in China, Frankrijk, Duitsland, Italië, Polen, Spanje, Groot-Brittannië en de VS.

Bron: evofenedex

Publicatiedatum: