Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Onderzoek naar nieuwe teeltsystemen voor Phalaenopsis van start

Phalaenopsistelers zetten al geruime tijd in op vermindering van de energievraag. Er is kennis ontwikkeld over de inzet van LED-belichting, slim dimmen van de lampen als de planten het licht niet goed benutten, en goede isolatie om de warmtevraag te beperken. Deze ontwikkelingen worden snel opgepakt in de praktijk. Vooral de warme opkweekfase van dit tropische gewas blijft in kassen nog veel warmte vragen. Daarom wordt nu onderzoek gedaan naar nieuwe teeltsystemen. Daarmee hopen telers een betere kwaliteit te realiseren en het energiegebruik drastisch te verlagen.

Vier teeltlocaties
In week 40 wordt op 4 locaties tegelijk gestart met een 46 weken durende teelt van opkweek tot bloei. EĆ©n van de nieuwe teeltsystemen is bij LKP Plants. Het is een semi-gesloten kas gezamenlijk ontwikkeld met van der Hoeven met o.a. koeling via een padwall, een water-recirculatiesysteem en eb/vloed teelt-tafels met gecontroleerde verticale luchtbeweging ontwikkeld in samenwerking met Logiqs. De lucht die in de teelttafels geblazen wordt, wordt geconditioneerd in een klimaatkamer. De verwachting is dat dit een veel gelijkmatiger klimaat geeft, waardoor scherper gestuurd kan worden op de grenzen van het klimaat. Telen bij een hogere luchtvochtigheid bespaart veel energie en geeft in principe meer groei. Door ongelijkheid in het klimaat worden in reguliere kassen veilige grenzen aangehouden. Hierin verwacht Kas als Energiebron een grote verbetering.

De tweede locatie gaat nog een stap verder. Bij Certhon wordt in een daglichtloze cel geteeld. De eerste planten zijn deze week al geplant als eerste test, zodat in week 40 eventuele kinderziektes eruit zijn. In de meeste teelten is een daglichtloze teelt moeilijk rond te rekenen. Maar omdat Phalaenopsis in de opkweek veel warmte vraagt en juist weinig licht, biedt dit systeem kansen om de energievraag te minimaliseren. Dat zou een grote systeemsprong zijn. Tegelijkertijd worden planten uit dezelfde partij bij twee gerenommeerde praktijkbedrijven gevolgd. Dit als referentie voor de resultaten in de semigesloten en daglichtloze teelten.

Energiebesparing
Plant Lighting begeleidt de proeven. Een voorwaarde om van start te gaan was dat de nieuwe teeltsystemen wel fors bijdragen aan energiebesparing. Daarom is WUR-Glastuinbouw gevraagd om met modelmatige berekeningen het energiegebruik in beeld te brengen. Vorige week zijn de resultaten gepresenteerd. Er blijkt vooral in de opkweekfase een forse besparing mogelijk. Op basis daarvan is besloten om de teeltproef te gaan uitvoeren. Daaruit moet duidelijk worden wat de daadwerkelijke effecten van de teelt in een semigesloten en in een daglichtloze teelt op groei en energiegebruik zijn.

Dit onderzoek wordt gefinancierd door Kas als Energiebron en de gewascoƶperatie potorchidee. De uitvoering is door Plant Lighting i.s.m. WUR, LKP Plants, Certhon, Opti-flor en Ter Laak Orchids i.s.m. Orchios. De proef wordt intensief begeleid door telers vanuit de landelijke commissie potorchidee.

Bron: Kas als Energiebron

Publicatiedatum: