Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Spuitlicentie punten gemakkelijk online halen

De broers Jack en Wilfred Janssen staan aan het roer van Beaumonde Amaryllis in Huissen. Beiden gebruiken de online leeromgeving van Spuitlicentie.nl om hun spuitlicentie te verlengen. 'Het is vooral makkelijk dat je thuis de cursussen kunt volgen en in je eigen tempo. 'Dat biedt flexibiliteit en scheelt veel reistijd.'

Kwekerij Beaumonde telt twee locaties in het Gelderse Huissen. Wilfred en Jack Janssen runnen allebei een eigen locatie, maar werken samen in handel, administratie en teelttechnieken. Het bedrijf is in totaal zo'n 2,4 hectare groot. 'In eerste instantie teelden mijn vader en broer fresia's, maar om het werk en de aanvoer meer te spreiden zijn daar later amarylissen bij gekomen', legt Wilfred uit. 'Ik heb eerst nog in loondienst gewerkt, maar ben rond 2000 bij mijn broer in dienst gegaan. Nadat mijn vader was gestopt, ben ik mede-eigenaar van het bedrijf geworden.'

'We huurden destijds eerst een extra kas. In 2006 hebben we er een tweede locatie van 1 hectare bijgekocht, met nog een perceel van 1,5 hectare grond erachter. Vervolgens zijn wij in 2010 helemaal overgeschakeld van fresia's naar amaryllisen', vertelt de kweker. 'Een groot voordeel vind ik dat de pieken bij amarylissen vooral in de wintermaanden liggen. In de drukste periode zijn hier zo'n twintig medewerkers aan de slag. Daarna wordt het rustig. Daardoor hebben wij in het voorjaar en de zomermaanden onze handen merendeels vrij. In het voorjaar teel ik ook nog wat pioenrozen, want anders vind ik het wel erg stil hier.' Een groot deel van de amarylissen van Beaumonde is bestemd voor de Duitse markt. Verder gaat een deel naar groothandels, bloemisten en supermarkten.

Online leeromgeving
Zowel Wilfred als Jack Janssen zijn in het bezit van een spuitlicentie, die zij verlengen door gebruik te maken van de cursussen van Spuitlicentie.nl. 'Het liefste maken we natuurlijk helemaal geen gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Als er niks zit, hoeven we ook niet te spuiten. Helaas is dat in de praktijk niet altijd het geval.' De broers hebben ervoor gekozen om hun spuitlicentie via de online leeromgeving van Spuitlicentie.nl te verlengen. 'In het verleden heb ik weleens een lesmiddag bijgewoond, maar dat werkt gewoon minder efficiënt', zegt Wilfred Janssen. 'Met de online leeromgeving kun je zelf bepalen wanneer je de lesstof doorneemt. Door de cursus heen zijn diverse toetsvragen verweven, waardoor je snel kunt zien of je de lesstof hebt begrepen. Daarna kun je ook de eindtoets maken. Wanneer je voldoende studiepunten hebt verzameld, geeft Spuitlicentie.nl dit door aan Bureau Erkenningen. Vervolgens ontvang je via hen een nieuwe pas.'

Spuitlicentie verlengen
Om een spuitlicentie te verlengen, hebben cursisten vier verlengingspunten nodig. Iedere cursus is goed voor één verlengingspunt en kost 89,50 euro. Spuitlicentie.nl biedt vier verschillende cursussen aan:

  • Teelt: krijg inzicht in ziekten en plagen, leer ze te erkennen en welke maatregelen je er tegen kunt nemen.
  • Veilig werken: welke gevaren zijn er, wanneer kunnen zich gevaren voor je gezondheid voordoen, hoe kun je ze minimaliseren en welke persoonlijke veiligheidsmiddelen zijn er.
  • Wet- en regelgeving: je wordt wegwijs gemaakt in de relevante wet- en regelgeving en hoe je actuele informatie over toegestane en verboden middelen kunt achterhalen.
  • Techniek: welke voor- en nadelen hebben de diverse spuittechnieken en bestrijdingsmethoden en hoe onderhoud je de apparatuur.

Heeft een deelnemer de cursus(sen) volledig doorlopen, dan geeft Spuitlicentie.nl dit door aan Bureau Erkenningen. Als alle cursussen succesvol zijn afgerond krijgt de deelnemer de spuitlicentie door Bureau Erkenningen toegestuurd. Cursisten van Spuitlicentie.nl hebben een jaar toegang tot de cursus waar zij zich voor hebben aangemeld, om informatie na te zoeken.

Nog geen licentie of verlopen licentie
Wie nog geen spuitlicentie heeft of een verlopen spuitlicentie heeft, moet examen doen. Via Spuitlicentie.nl kan een cursist zich in zijn eigen tempo voorbereiden op het examen. De examencursus bevat, naast alle informatie, ook praktisch oefenmateriaal. Het lesmateriaal van Spuitlicentie.nl is ontwikkeld op verzoek van cursisten die nergens een goed aansluitende examentraining konden vinden en is in samenwerking met een officiële examinator samengesteld. De cursus sluit naadloos aan op het landelijk examen Uitvoeren Gewasbescherming.

Bron: LTO Ledenvoordeel

Publicatiedatum: