Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Projectideeën 2024 Plantgezondheid & Water beoordeeld

De komende maanden zal Stichting Kennis in je Kas gebruiken om, samen met kennisinstellingen, nieuwe projectvoorstellen te formuleren die voor cofinanciering kunnen worden ingediend bij de Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen. Op 2 april is namelijk de jaarlijkse nieuwe call vanuit de topsector online gezet. Door samen te werken in publiek-private samenwerkingen kan men via Stichting Kennis in Je Kas (KijK), grotere onderzoeken tot stand brengen waardoor er meer gerealiseerd kan worden.

Formuleren kennisvragen
De eerste stap was om als sector scherp te krijgen waar kennisvragen liggen binnen het Innovatieprogramma Plantgezondheid (het Nieuwe Doen in Plantgezondheid) en Water (Glastuinbouw Waterproof). Hiervoor is een brainstormsessie gehouden naar aanleiding van een inventarisatie bij de Landelijke Commissies. De hieruit naar voren gekomen kennisvragen zijn aangevuld met kennisvragen vanuit de praktijk.

Projectideeën beoordelen
De lijst met kennisvragen is gedeeld met meerdere kennisinstellingen. Zij hebben aan de hand van kennisvragen van de Stichting en de kennishiaten die zij ervaren, ideeën voor projecten ingediend. Na een check of de binnengekomen ideeën passen binnen het programma van de Stichting, zijn deze ideeën recent besproken in de Ondernemersgroep Water & Omgeving (Glastuinbouw Waterproof) en de Ondernemersgroep Plantgezondheid (Het Nieuwe Doen in Plantgezondheid). Hierbij zijn ideeën afgewezen, ideeën samengevoegd en/of is een keuze gemaakt voor een kennisinstelling waarmee we het project verder willen uitwerken in het geval er vergelijkbare ideeën binnen waren binnen gekomen van verschillende kennisinstellingen.

Proces
De feedback van de ondernemersgroepen wordt naar de kennisinstellingen gestuurd. Hierbij vraagt de stichting om relevante projectideeën verder uit te werken in een projectvoorstel. Vanuit Glastuinbouw Nederland wordt daarbij nauw meegekeken. Waar nodig zijn er ook telers gevraagd om mee te denken in de formulering van de projectplannen. Daarna kunnen de projectvoorstellen zowel bij de topsector als bij KijK, na advies van de ondernemersgroep Plantgezondheid, ter financiering worden ingediend.

Energie
Voor het programma Kas als Energiebron loopt het proces iets anders. Daar zal op basis van input van de telers en Landelijke Commissies een call opgesteld worden in samenspraak met de ondernemersgroep Kas als Energiebron en het ministerie van LNV. Die call wordt binnenkort verstuurd naar de kennisinstellingen waarop projectideeën worden ingediend. Die worden besproken en verder ontwikkeld in samenspraak met telers en Landelijke Commissies. Projecten worden gefinancierd via KijK, LNV of via de topsector (met cofinanciering van KijK).

Bron: Stichting Kennis in je Kas

Publicatiedatum: