Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Ondernemers in gesprek over toekomst Noordpolder

Maandagavond 27 mei 2024 kwamen glastuinbouwondernemers uit de Noordpolder bijeen in Berkel en Rodenrijs voor de tweede bijeenkomst van de Poldermaand. Dit maandelijks initiatief, waarin elke keer één van de acht polders centraal staat, is opgezet om de glastuinbouwsector in Lansingerland te versterken en toekomstbestendig te maken.

Doel van de bijeenkomst
Wethouder Simon Fortuyn opende de avond met een welkomstwoord, waarin hij de betekenis van Horti Science en de Poldermaand benadrukte. Het doel van de bijeenkomst was: "Het versterken van de ruggengraat van de sector, de glastuinbouwondernemers in de polders, en het waarborgen van hun toekomst, door nóg meer samen te werken", vertelde wethouder Fortuyn.

Drie pijlers
De avond was georganiseerd rond drie thema's: ruimtelijke ontwikkeling, energietransitie en wet- en regelgeving. Presentaties van Bas van den Dool, projectmanager Horti Science, en Yvonne de Rooij, senior beleidsadviseur Duurzaamheid, boden inzichten in ruimtelijke uitdagingen en energietransitie. Dit stimuleerde de glastuinbouwondernemers om hun visies en ideeën te delen.

Veranderplannen en Innovatie
Het interactieve deel van de avond was het hoogtepunt, waarbij tuinders hun veranderplannen voor de komende drie tot tien jaar presenteerden. Dit leidde tot discussies over onderwerpen als energie, waterbeheer, installaties, arbeidsmigrantenhuisvesting en digitalisering.

De tuinders in de Noordpolder trekken al op verschillende fronten gezamenlijk op. Zo ook bij de realisatie van een gezamenlijk warmtenet die gevoed wordt door aardwarmte. Ook kijken de tuinders al verder in de toekomst door de ontwikkelingen rondom waterstof te monitoren en te onderzoeken wat dit voor de toekomstbestendigheid van het glastuinbouwcluster kan betekenen.



Focus op waterbeheer
Waterbeheer was een ander belangrijk thema. Veel tuinders willen een weerbaarder watersysteem ontwikkelen om beter om te gaan met zowel droge als natte periodes. De rol van omgekeerde osmose in toekomstige watersystemen is daarbij een vraagstuk. Door deze vraagstukken direct bij de tuinders op te halen, kan de gemeente Lansingerland gerichter te werk gaan, wat de toekomstbestendigheid van het hele glastuinbouwcluster ten goede komt.

Ondernemers in de Noordpolder die nieuwsgierig naar de gedetailleerde bevindingen van deze avond zijn kunnen contact opnemen via [email protected].

Bron: Gemeente Lansingerland

Publicatiedatum: