Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
winst in HortiHeroes Hackathon

Warmte uit riool recyclen voor kasverwarming

Op vrijdag 31 mei vond de eerste editie van de HortiHeroes Hackathon plaats. In World Horti Center gingen acht studententeams van negen verschillende onderwijsinstellingen aan de slag met de uitdaging van de Food & Flower industrie: hoe kunnen we in Nederland volledig CO₂-neutraal en rendabel verse groenten en planten telen?

Met experts van onder andere Rijk Zwaan, Koppert Cress, Glastuinbouw Nederland en RoboCrops werkten ze de hele dag aan oplossingen, met als uiteindelijk doel een pitch voor de vakjury. Team 'Zeemeermannen' kwam als winnaar uit de bus en ging met € 1.000,- naar huis. Ze zetten in op Riothermie, waarmee ze de warmte vanuit het riool recyclen voor het verwarmen van kassen.


Groepsfoto

De Nederlandse glastuinbouw streeft naar verantwoord voedsel-, groen- en sierteeltproductie. Ondanks de stappen die zijn gezet rondom energiebesparing en verduurzaming op gebied van geothermie, zonne-energie, warmtepompen, restwarmte en waterstof is de ambitie om zo snel mogelijk CO₂-neutraal te telen. Dat betekent dus geen gebruik van gas meer. Tijdens de HortiHeroes Hackathon gingen 40 studenten in teams aan de slag met de vraag: hoe kan de tuinbouwsector dit doel voor 2040 rendabel en op grote schaal realiseren?

Team Zeemeermannen, bestaande uit studenten van De Haagse Hogeschool, Hogeschool Inholland en Erasmus Universiteit Rotterdam, won de Hackathon met een pitch over 'Riothermie'; warmte recycling vanuit het lokale riool waarmee kassen verwarmd kunnen worden. De technologie verlaagt de CO₂-uitstoot met behulp van een slim lokaal warmtesysteem.

Team HortiHackers, met studenten van de Hogeschool Rotterdam, Erasmus Universiteit Rotterdam, De Haagse Hogeschool en Wageningen University & Research, won de publieksprijs met het concept 'Diginnovation', ook wel de 'Tweakers voor Tuinbouw', het platform waar je inzicht krijgt in relevante digitale innovaties met reviews en simulaties met behulp van 'digi twins', oftewel een digitale replica die zo goed is je er besluiten voor het échte proces erop kan baseren.

Sadiq van Overbeek (Eneco): "Als jury zijn we enorm onder de indruk van de diversiteit en creativiteit in één dag. De oplossingen zijn zowel technisch en faciliterend als vanuit de teelt bekeken. De winnaar is met 'Riothermie' niet alleen vernieuwend, maar ook een kans voor de regio om lokaal samen te werken," namens de jury met Puck van Holsteijn, Wim Grootscholten en Jolanda Mourits.

Gedurende de dag gingen de studenten, onder begeleiding van sectorexperts vanuit o.a. Rijk Zwaan, Koppert Cress, Division Q, Glastuinbouw Nederland, Voltiris, RoboCrops en ACCEZ, tijdens een dag vol inspiratie, schetsen en schaven in teams de strijd met elkaar aan. Maar dat niet alleen, het programma bestond naast het hacken ook uit workshops in onder andere ideegeneratie, pitchen en een tour in de kas van Vertify.

Fabienne van der Klugt-Gram (HortiHeroes): "Wat een energie. Heel gaaf om de ideeën en kennis van studenten uit zoveel verschillende richtingen te betrekken bij de toekomst van duurzame tuinbouw. Deze editie was zo'n succes dat we veel vragen krijgen over de volgende editie. Die gaat er dus zeker komen, gericht op de andere grote transitie: arbeid & robotisering!"

De HortiHeroes Hackathon was een initiatief van HortiHeroes, gerealiseerd in samenwerking met World Horti Center, Division Q, Koppert Cress, Rijk Zwaan, Glastuinbouw Nederland, Kas als Energiebron, RoboCrops, Greenport Horti Campus, MBO Westland, Hogeschool Inholland, Lentiz, Accez, Vertify, Voltiris, onderdeel van Upstream Festival en met support van Nationaal Groeifonds Katapult.

Voor meer informatie:
Horti Heroes
Tel: +31 6 11 24 24 58
[email protected]
www.hortiheroes.com

Publicatiedatum: