Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energie-update: Onbalansmarkt draait overuren

De TTF-gasprijs is maandagochtend fors gestegen. Geopolitieke onrust lijkt weer de veroorzaker. Naast de bekende oorlogen en spanning en er nu ook spanning tussen Noord-Korea en Zuid-Korea. De onrust brengt de TTF-gasprijs voor komende winter weer tot boven de 40 euro per megawattuur.

De EPEX-dagprijs voor elektriciteit lag zondag weer erg laag. Over de hele dag kwam de prijs op net iets meer dan 8 euro per megawattuur uit, met van 9 uur 's ochtends tot 18 uur 's middags negatieve uurprijzen. Vandaag ligt de dagprijs met ruim 102 euro per megawattuur fors hoger.

In de update van AgroEnergy van eind vorige week voorspelden de energiespecialisten uit Rotterdam een bovengemiddelde windproductie, maar minder zonne-energieproductie. De volatiliteit op de gasmarkt zal naar verwachting aanhouden, totdat er meer duidelijkheid komt over de mogelijke impact van het stopzetten van de Russische gastoevoer.

Wat wel al duidelijk is, is dat oliekartel OPEC+ de productiebeperkingen verlengt tot aan het einde van 2025. Door dagelijks minder olie op te pompen dan mogelijk, hopen de landen de prijzen voor de brandstof hoog te houden.

In zes Nederlandse plaatsen heeft 100% van de inwoners last van netcongestie. Dat blijkt uit onderzoek op basis van data van netbeheerders. Steenenkamer, Stokkum, Markenbinnen, Herten, Dedgum en Diphoorn zijn die plaatsen. In zijn algemeenheid blijkt dat Gelderland de provincie is met de meeste spanningsproblemen per inwoner. Jeroen Bakker verrichtte het onderzoek.

Minister Jetten (Klimaat en Energie) informeerde de Tweede Kamer vrijdag over energiebesparing. Het doel is het verminderen van het energiegebruik en het verhogen van de energie-efficiëntie. Binnen het Nationaal Programma Energiebesparing werken overheden, bedrijfsleven, (kennis)instellingen en non-gouvernementele organisaties samen aan een energiezuinig en duurzaam nationaal energiesysteem. Jetten wijst erop dat er tot 2035 sprake kan blijven van schaarste aan energie, met als gevolg hogere prijzen en risico's voor leveringszekerheid.

Zaterdag was het weer flink raak met onbalans op het energienet. Tussen 9 en 17 uur tellen we 7 pieken met prijzen tot maximaal 1823 euro per megawattuur, per kwartier. Hieronder de verrekenprijzen die netbeheerder TenneT rekende voor 1 juni 2024.

Energieanalist Jan Willem Zwang van Stratergy geeft uitleg over meer het fenomeen van zaterdag. Nagenoeg alle producenten van hernieuwbare energie passen hun biedstrategieën aan, ziet hij. Hierdoor heeft TenneT nauwelijks regelvermogen onder de knoppen wanneer de zon en beetje schijnt waardoor de onbalansprijzen hartstikke negatief worden tijdens dat soort uren.
En wanneer producenten reageren op de onbalansprijs, doen ze dat niet geleidelijk, maar meteen met vol vermogen. Hierdoor moet TenneT steeds vaker schakelen en ontstaat vaker regeltoestand 2.

Voor het eerst ooit is in mei op maandbasis een hogere capaciteitsvergoeding betaald voor mFRRda afregelen (noodvermogen) dan voor aFRR afregelen, stipt Jan Willem verder aan. Op dagbasis is dit al tien keer eerder voorgekomen (gros dit jaar) en nu dus voor het eerst ooit op maandbasis. De enige keer dat op dagbasis een hogere vergoeding is betaald, was op 17 juli 2022, midden in de energiecrisis.