Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Fieldlab bol:

De toekomst van de bloembollenteelt

Het grootste aaneengesloten bloembollengebied ter wereld bevindt zich volgens Greenport NoordHollandNoord in Noord-Holland Noord. Dit landschap vol kleurrijke bloemen is niet alleen een lust voor het oog, maar ook een broedplaats voor innovaties op het gebied van duurzaamheid in de teelt.

In Fieldlab Bol werken bollentelers samen met diverse partners aan de ontwikkeling van nieuwe teeltsystemen. Het doel? Bloembollen telen die voldoen aan de hoogste kwaliteitseisen en duurzaamheidsstandaarden. Iedereen, van kwekers tot handelaren, doet mee.

Uitdagingen en innovaties
Onderzoek in de agrarische sector is afhankelijk van de seizoenen. Dit betekent dat elke nieuwe methode zorgvuldig getest moet worden binnen een beperkte tijd. Veranderende weersomstandigheden, zoals het natte voorjaar van dit jaar, maken het extra uitdagend. Toch gaan ze door, want innovatie vraagt om flexibiliteit en doorzettingsvermogen.

Inspirerende vooruitzichten
Deelnemer Thijs van den Berg van Boltha verwacht dat de komende vijf jaar meer inzichten zullen brengen dan de afgelopen vijftig jaar. Boltha gebruikt bijvoorbeeld een Laserweeder voor mechanische onkruidbestrijding. Deze robuuste machine herkent en vernietigt onkruid met een laserstraal, zonder gebruik van chemische middelen. In Amerika wordt deze techniek al succesvol toegepast, en nu ontdekken ook onze bollentelers de voordelen.

Daarnaast werken bedrijven zoals Kapiteyn Horticulture aan de veredeling van sterkere gewassen, en hebben de neven Mark en Joris Teeuwen een manier gevonden om de grond te ontsmetten zonder chemische middelen. Bij de bron is een filmpje te bekijken waarin de werknemers aan het woord komen.

Bron: Greenport NoordHolland Noord

Publicatiedatum: