Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
André Vreugdenhil, Koppe Begonia

“Begonia assortiment kent steeds meer vernieuwing”

Tholen - Tijdens de FlowerTrials dit jaar zal veredelaar Koppe Begonia een reeks nieuwe begoniarassen presenteren. De meest opvallende introductie is de begonia Hailey Yellow, een noviteit die naar eigen zeggen een echte doorbraak is. In onderstaande vertelt commercieel directeur van het bedrijf André Vreugdenhil er meer over.


Hailey Yellow, in de kas bij een Nederlandse kweker

De Hailey Yellow is het derde ras in de Hailey-serie en wordt gekenmerkt door een volle ronde plantvorm en, in veredelaarsterminologie, uitstekende consumentenkenmerken. Het ras, waar men al enkele jaren mee in de weer is, onderscheidt zich bovendien in de teelt. "Wat deze begonia bijzonder maakt, is de snelheid waarmee hij geteeld kan worden en vooral het feit dat dit jaarrond kan. Waar veel rassen moeite hebben om de wintermaanden door te komen omdat er te weinig licht is, gedijt de Hailey Yellow ook bij minder licht."


Hailey Sunset bij een Nederlandse kweker

De rassen uit de Hailey groep kunnen uitstekend samen geteeld worden met de rode Halo. Dit ras is in korte tijd toonaangevend geworden binnen het rode segment. Na introductie 2 jaar geleden, bestaat nu 60 tot 70% van de rode begonia's die in Nederland geteeld worden uit Halo, wat het succes van dit ras dus duidelijk illustreert.


De begonia maculata Spotlight Green (detail)

Internationale uitrol en duurzame productie
Koppe Begonia heeft de Hailey Yellow vorig jaar al op kleine schaal gepresenteerd op de FlowerTrials, maar dit jaar zal de introductie op grotere schaal plaatsvinden. Nederlandse kwekers zijn enthousiast over het ras en het bedrijf hoopt de plant volgend jaar voor klanten wereldwijd beschikbaar te hebben. Pasen 2025 kan zo opgevrolijkt worden met heldergele Hailey Yellow.

Stek, en dan met name het onbewortelde deel, wordt voor een belangrijk deel geproduceerd in Portugal. Aldaar zijn de klimatologische omstandigheden, met veel zon maar toch ook voldoende koelte door de aanvoer van koele lucht over de Atlantische Oceaan, ideaal voor de teelt. "Dit resulteert in sterke stekken die uiteindelijk minder energie nodig in de teelt, omdat die energie er al in zit", weet André.


Mocca Orange

Innovatie en duurzaamheid
Naast de Hailey Yellow introduceert Koppe ook nieuwe rassen binnen andere series, zoals de Florencio-serie voor buitenbegonia's. Deze serie onderscheidt zich door bloemen die mooi rechtop staan, wat de visuele aantrekkelijkheid natuurlijk ten goede komt. Bovendien hebben deze rassen een hoge resistentie tegen botrytis en meeldauw en zijn zij beschikbaar in acht verschillende kleuren. Dit jaar zal er op de FlowerTrials voor het eerst een dubbelbloemig Florencio worden gepresenteerd.


Halo

Een geheel nieuwe serie vormt Begonia maculata Spotlight. De botanische variant kenmerkt zich door een matige vertakking, maar het is Koppe Begonia gelukt om rassen te ontwikkelen die wel snel een volle plant kunnen maken met een korte teeltduur.

U bent van harte uitgenodigd om Koppe Begonia tijdens Flower Trials te bezoeken op hun locatie Rietwijkeroordweg 40 in Aalsmeer.


Florencio Double Salmon

Voor meer informatie:
Koppe Begonia
André Vreugdenhil
T: + 31 341 552331
E: [email protected]
https://koppebegonia.nl/