Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energie-update: Gasprijs blijft op hoger prijsniveau hangen

De TTF-gasprijs blijft na de recente stijging een beetje hangen. Van een daling is nog niet echt sprake. De contractprijs voor kwartaal 1 voor 2025 ligt donderdagochtend op 39,5 euro. Recent heeft de prijs ook weer boven de 40 euro per megawattuur gelegen.

De EPEX-dagprijs voor elektriciteit ligt donderdag op 86 euro per megawattuur. Wisselvallig weer voorkomt dat er dusdanig veel wind- en zonopwek is dat de prijzen rond het middaguur écht laag uitvallen. Veel lager dan 50 euro per megawattuur zakken de uurprijzen niet.

In een update staat energieleverancier Vattenfall stil bij de redenen voor de recente gasprijsstijging, waaronder ook problemen in Noorwegen. De aanvoer was tijdelijk minder. Zodra er weer positief nieuws kwam uit Noorwegen, zakte de prijs wel weer een stukje. Maar zoals gezegd, van een echte daling is nog geen sprake.

Uit de update van Vattenfall citeren we: "De spotmarkt voor gas bleef de afgelopen dagen relatief stabiel. Een onderbreking van de Russische aanvoer van gas (die nog steeds plaatsvindt) zou kunnen leiden tot een prijsstijging op de spotmarkt voor gas, zoals ook te zien was op de termijnmarkt. De gemiddelde spotprijs van elektriciteit ligt hoger dan de voorafgaande weken, omdat er veel minder negatieve prijzen waren door minder duurzame opwek. De vraag naar elektriciteit in Europa is wel laag, doordat de temperaturen boven het gemiddelde voor de tijd van het jaar liggen. Dit in combinatie met een goed aanbod van Franse kernenergie zorgt ervoor dat de prijsstijging beperkt blijft."


TTF-gasprijs kwartaal 1 2025 t/m 29 mei 2024. Klik hier voor de actuele prijzen op de Title Transfer Facility.