Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Verplichte certificering uitzendbureaus gaat later in

Het kabinet werkt samen met sociale partners en de uitzendsector aan een certificeringsstelsel voor uitzendwerk. Dat meldt Glastuinbouw Nederland. Daarmee wordt het wettelijk verboden om aan terbeschikkingstelling van arbeid te doen zonder dat je gecertificeerd bent. De Wet toelating terbeschikkingstelling van arbeidskrachten had 1 januari 2025 als streefdatum voor invoering. Deze maand heeft de minister de Tweede Kamer geïnformeerd. Zij verwacht meer tijd nodig te hebben voor de uitvoeringstoets en noemt in haar brief een nieuw tijdspad.

Nieuw tijdspad
In haar brief benoemt de minister het tijdspad waarmee het stelsel kan worden ingevoerd als volgt: de inwerkingtreding zal in ieder geval niet sneller zijn dan per 1 januari 2026. Uitleners zullen via het overgangsrecht gestimuleerd worden om zich vóór 1 januari 2026 te melden en vóór 1 juli 2026 een toelating aan te vragen. Vanaf 1 januari 2027 zou de Arbeidsinspectie vervolgens kunnen gaan handhaven bij uitleners en inleners.

Voor wie gaat de certificering gelden?
De nieuwe regels gaan voor alle bedrijven die mensen ter beschikking stellen gelden. Dit zijn niet alleen de uitzendbureaus, maar ook bijvoorbeeld een ICT-bedrijf dat weleens een werknemer detacheert bij een klant. Het systeem gaat niet gelden voor collegiale uitleen. Als mensen elders worden gedetacheerd tegen de arbeidskosten of intra concern worden uitgeleend gelden de regels niet.

Betrokkenheid binnen Glastuinbouw Nederland
De glastuinbouw werkt veel met uitzendkrachten. Certificering van uitzendbureaus is dan ook belangrijk voor de sector om misstanden te voorkomen. De verplichte certificering uitzendbureaus is dan ook onderdeel van de Human Capital Agenda onder speerpunt vier: flexwerk aantrekkelijk maken.

In de werkgroep cao pensioen fiscale zaken wordt het onderwerp regelmatig geagendeerd. De leden brengen de praktijk van de sector met haar specifieke kenmerken en risico's in. Belangrijke input bij de uitwerking van de verdere regelgeving.

Bron: Glastuinbouw Nederland

Publicatiedatum: