Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
bestrijding illegale zaadpraktijken hoog op agenda ISF World Seed Congress

Criminelen kennen waarde dure zaden ook

Je kunt je druk maken over het nabouwen van chipmachines, maar ook voor de zadenbranche zijn diefstal van intellectueel eigendom en het aanbod van nepproducten een gevaar. Dat stelt Marco van Leeuwen, voorzitter van de International Seed Federation, in het Algemene Dagblad.

De sector lijdt onder nagemaakte verpakkingen met inferieur groentezaad, bruine zakjes met ongezuiverd en illegaal vermeerderd zaad of zelfs directe diefstal bij veredelingsbedrijven.
"Er gebeurt wereldwijd van alles", zegt hij in de krant, "waarbij dergelijke malafide lieden vaak ook fytosanitaire regels omzeilen, belastingen ontduiken en illegale arbeid inzetten. We hebben geen harde data, maar wel het idee dat het toeneemt."

Hoe kostbaarder het zaad (een kilo tomatenzaad doet momenteel soms meer dan de goudprijs van 70.000 euro per kilo), hoe aantrekkelijker het criminele bedrijfsmodel. Zeker omdat controles beperkt zijn.

"En dat is pijnlijk als je bedenkt dat Nederlandse veredelaars jaarlijks 700 miljoen euro in onderzoek en ontwikkeling steken - soms wel 30 procent van hun omzet - en voor 5 miljard euro exporteren", zegt Marco. "Het economisch verlies is één ding. We maken ons vooral zorgen om boeren en tuinders. Zij krijgen niet de rassen die ze hadden verwacht. Met als gevolg ziektes, lagere opbrengsten en kortere houdbaarheid."

Dat helpt de voedselzekerheid niet. Lichtpuntje: veel landen, waaronder Italië, controleren strenger tegenwoordig. En op het congres staan 'illegale zaadpraktijken' hoog op de agenda.

Publicatiedatum: