Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Stappenplan om teeltgoten te reinigen

Teeltgoten dien je grondig te reinigen, omdat tijdens de teelt meststoffen, gewasbeschermingsmiddelen en organische vervuiling zich hechten aan de teeltgoten. Met het ophopen van bacteriën, virussen en andere ziekteverwekkers als gevolg. De teeltwisseling is daarom een belangrijk moment om de teeltgoten te reinigen, zodat je schoon kan starten met de nieuwe teelt en de ziekteverwekkers zich niet kunnen verspreiden in de nieuwe teelt. Een goede reiniging is immers de basis voor een effectieve desinfectie. In dit artikel vertelt Royal Brinkman hoe je op een verantwoorde manier de teeltgoten reinigt.

Stappenplan teeltgoten reinigen
Specialisten van Royal Brinkman raden aan om het volgende stappenplan, wat is opgesteld door specialisten, aan te houden wanneer je de teeltgoten tijdens de teeltwisseling gaat reinigen:

Stap één - Verwijderen van vuil
Zorg eerst dat al het grove vuil dat mechanisch te verwijderen is, zoals plantresten, verwijderd wordt. Besteed hier genoeg aandacht aan voordat je overgaat naar de volgende stap.

Stap twee - Aanbrengen reiniger
Nadat de teeltgoten mechanisch schoongemaakt zijn, kunnen ze ingespoten worden met een reinigingsmiddel. Hierbij is van groot belang dat de benodigde inwerktijd van het middel in acht wordt genomen. De reiniger zorgt ervoor dat organische vervuiling, zoals plantsappen en minerale vervuiling, losgeweekt wordt. Het aanbrengen van een schuimende reiniger heeft de voorkeur vanwege het hechtende vermogen aan het oppervlak van de goot. Reinigingsmiddelen die ingezet kunnen worden zijn:

  • Hortisept clean – dit is een alkalisch reinigingsmiddel dat toegepast wordt in een concentratie van één tot drie %.
  • Hortisept clean plus – dit is de schuimende variant van Hortisept. Door de schuimvorming kan je visueel controleren waar het middel aangebracht is. Inwerktijd en concentraties zijn gelijk aan de niet-schuimende variant.
  • Floorclean – dit is een ecologische reiniger voor het reinigen van alle waterbestendige harde oppervlakken. Dit middel is een milieuvriendelijk alternatief. Gebruik een tien % oplossing.

Stap drie - Afspoelen
Wanneer de inwerktijd van het middel verstreken is, dan is het tijd om de teelgoten af te spuiten. Je zult zien dat de teeltgoten weer schoon zijn. Spuit de Hortisept Clean (PLUS) na ca. vijf minuten af met hogedruk (heet water) en de Floorclean na ca. 15 minuten.

Overweeg het gebruik van gotenfolie
Het reinigen van de teeltgoten is een belangrijke, maar tijdrovende klus tijdens de teeltwisseling. Wil je niet ieder jaar weer opnieuw de goten grondig reinigen? Overweeg dan het gebruik van gotenfolie tijdens de teelt. Gotenfolie zorgt ervoor dat het reinigen van teeltgoten in principe niet meer nodig is. Naast dat het de goot schoonhoudt, zorgt het ervoor dat schimmels, bacteriën en virussen minder snel kunnen ontwikkelen. Ook gaat het ongewenst wortelgroei tegen, waardoor de druk van infecties op de wortels lager is. Tot slot heeft de goot een langere levensduur, omdat de coating niet aangetast wordt door meststoffen en agressieve reinigingsmiddelen die ingezet worden tijdens de teeltwisseling.

Voor meer informatie:
Royal Brinkman
Woutersweg 10
2691 PR 's-Gravenzande
Tel: 0174 - 446 100
[email protected]
www.royalbrinkman.nl

Publicatiedatum: