Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"We hopen één van de eerste teeltbedrijven te zijn die elke ras van de X-pression-lijn produceert"

Sinds augustus 2003 produceert het Ecuadoraanse teeltbedrijf Josarflor ongeveer 22 miljoen rozenstelen per jaar voor de export. Het teeltbedrijf is 35 ha groot en ligt in de Andes, op de hellingen van de Cayambe vulkaan in Ecuador. Hier, op een hoogte van 2800 meter, kweekt een team van 400 werknemers meer dan 100 verschillende rozenrassen. Daaronder zijn Sunset X-Pression en de Candy X-pression rassen, enkele van de bekroonde rassen van De Ruiter, een Nederlands rozenveredelingsbedrijf. In onderstaand artikel vertelt María Isabel López van Josarflor ons meer over hun ervaringen met deze rozenrassen.

17 jaar
"We telen al 17 jaar De Ruiter rassen. In 2016 zijn we begonnen met de teelt van Sunset X-Pression en in 2022 zijn we begonnen met Candy X-Pression. We besloten dit te doen omdat de markt om nieuwe dingen vraagt, en we dachten dat Sunset X-pression en Candy X-pression anders waren dan gewone rozen dankzij hun opening en prestaties. Sunset X-pression heeft een gemiddelde steellengte van 55,2 centimeter en een kopmaat van zes centimeter. Candy X-pression heeft een gemiddelde steellengte van 53,4 centimeter en een knopgrootte tussen vijf komma vier en zes komma acht centimeter. Beide rassen hebben een lengte tussen 40-70 centimeter," legt María Isabel uit.


Van links naar rechts: de Sunset X-pression en de Candy X-pression

Kweekinspanning
Ze gaat verder in op de resultaten van hun kweekinspanningen: "Momenteel kweken we 2.522 m² van de Sunset X-pression en 1.554 m² van de Candy X-pression. We zijn erg tevreden met de resultaten van beide variëteiten. Sunset X-pression is productief, met een teelt van 114 stelen per m². Candy X-pression valt op door haar vaasleven, ze heeft een vaasleven van 18 tot 23 dagen."


Sunset X-pression heeft een teelt van 114 stelen per m².

Candy X-pression
Ze benadrukt dat Candy X-pression goed ontvangen is in de markt, en zegt: "Candy X-pression heeft op dit moment een grote acceptatie in de markt, vooral voor trouwseizoen en evenementen. Klanten zijn het hele jaarrond dol op het ras. Sunset X-pression heeft op dit moment geen trendkleur maar in de vaas is het geweldig."


Volgens Josaflor is Candy X-pression goed ontvangen in de markt.

Josaflor
Gezien deze resultaten is Josarflor van plan om de X-pression lijn van De Ruiter verder te laten groeien: "We zijn nog steeds de nieuwe X-pression rassen aan het verkennen. We hebben een goede ervaring met de gehele X-pression lijn. We hopen één van de eerste teeltbedrijven te zijn die elk ras van deze lijn produceert."

Voor meer informatie:
María Isabel López
Josarflor
[email protected]
www.josarflor.com

Publicatiedatum: