Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Inagro onderzoekt drie hernieuwbare energiebronnen voor glastuinbouwers

Inagro wil glastuinbouwers helpen met de omschakeling naar hernieuwbare energie via het project 'RE-Greenhouse'. Met twee pilootopstellingen onderzoekt en demonstreert Inagro veelbelovende technieken. In Agrotopia, bekijkt het onderzoekscentrum het potentieel van restwarmte en een warmtenet. Op de hoofdsite van Inagro is er onderzoek naar de mogelijkheden van een biogasinstallatie. Het uiteindelijke doel is een beslissingstool ontwikkelen waarmee glastuinbouwers kunnen bepalen welke hernieuwbare energiebron zowel technisch als economisch het meest geschikt is voor hun bedrijf.

Piloot 1: Agrotopia, een innovatieve dakkas
Met 6.000 vierkante meter teeltoppervlakte, verdeeld over dertien compartimenten, is er in Agrotopia voldoende ruimte om nieuwe technologieën voor bladgroenten en vruchtgroenten te ontwikkelen, te testen en te demonstreren. Bovendien heeft Agrotopia een 'vertical farm' waarin Inagro nieuwe innovaties kan testen en screenen in een zeer gecontroleerde omgeving.

Voor de verwarming doet Agrotopia een beroep op twee externe energiebronnen: de warmtekrachtkoppeling (WKK) van REO Veiling en het stadsverwarmingsnetwerk van MIROM. Het nabijgelegen afvalverwerkingsbedrijf MIROM biedt zijn restwarmte aan de stad Roeselare aan via ondergrondse warmwaterleidingen. Agrotopia kan de vrijgekomen warmte van de WKK-installatie van REO Veiling gedeeltelijk gebruiken om de dakserre te verwarmen zonder zelf fossiele brandstof te gebruiken.

Op Agrotopia zal Inagro verschillende stakeholders uit het Agro-Business Complex uitnodigen en met hen in gesprek gaan om hen te informeren over de voordelen van het gebruik van niet-fossiele warmtebronnen om de glastuinbouwsector duurzamer te maken. Daarnaast zal het onderzoekscentrum input verzamelen van deze groep stakeholders om hun behoeften beter te begrijpen.

Piloot 2: biogasinstallatie
Op de hoofdsite van Inagro staat een kleinschalige plug-and-play biogasinstallatie. Het is een klassieke Continu Roer Tank Reactor (CSTR) met een totaal volume van 200 m³ en een nominaal volume van 150 m³. Deze installatie kan werken bij mesofiele (± 40°C) of thermofiele (± 50-60°C) temperaturen. De installatie is uitgerust met een warmtekrachtkoppeling (WKK) van 31 kWel, waarbij het biogas hernieuwbare energie produceert in de vorm van elektriciteit en warmte.

De reactor kan gevoed worden met vloeibare of vaste landbouwreststromen. Vloeibare reststromen worden opgeslagen in twee silo's en naar de reactor gepompt. Vaste reststromen worden naar de reactor gevoerd via een Trioliet schroefpers (zie afbeelding). Tot op vandaag bestaat de voeding volledig uit gewasresten zoals cichoreiwortels en -bladeren, maïskuilvoer, rotte aardappelen en gras. De productie van warmte en elektriciteit kan worden gepland om de belangrijkste verbruikspieken te dekken. Lopend onderzoek richt zich op het opwaarderen van het biogas tot een hoger methaangehalte zodat het gecomprimeerd kan worden voor opslag en om langere periodes met een hoog stroomverbruik te dekken.



Bij de biogasinstallatie zal Inagro het biogaspotentieel van verschillende reststromen uit de glastuinbouw analyseren. Het biogaspotentieel in combinatie met de beschikbare massa moet een duidelijke indicatie geven van de potentiële warmte- en elektriciteitsproductieniveaus. Het onderzoekscentrum monitort een aantal parameters zoals gasproductieniveaus, biogassamenstelling en geproduceerde warmte en elektriciteit.

Zes hernieuwbare energiebronnen
De pilootopstellingen van RE-Greenhouse zullen het potentieel van hernieuwbare energiebronnen voor het telen van gewassen in een kas onderzoeken en demonstreren. Naast die van Inagro, zijn er ook pilootopstellingen in België, Frankrijk, GH Luxemburg en Nederland. In totaal onderzoekt het onderzoekscentrum zes hernieuwbare energietechnologieën: warmtenetwerk, biogas, hout, pellet brander, restwarmte en zonne-energie.

Beslissingstool voor glastuinbouwers
De gegevens verkregen uit de pilootopstellingen, aangevuld met info van stakeholders en historische data, zijn de basis voor de ontwikkeling van een beslissingstool. Het is de bedoeling dat Inagro via een soort van beslisboom glastuinbouwers in staat stelt te bepalen welke hernieuwbare energiebron in hun situatie het meest interessant is, zowel technisch als economisch.

Voor meer informatie:
Inagro
Ieperseweg 87
8800 Rumbeke-Beitem
Tel: 051 27 32 00
[email protected]
www.inagro.be

Publicatiedatum: