Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Voorlopig geen windturbines in glastuinbouwgebied NEXTgarden

Glastuinbouwgebied NEXTgarden in de gemeente Lingewaard wil in 2030 klimaatneutraal zijn. Belangrijk om die ambitie voor 735 hectare glas te realiseren is een gerealiseerd warmtenet dat in 2024 en 2025 opengesteld wordt voor tuinders. Ook naar windmolens in het gebied is gekeken, maar die optie is voorlopig niet meer aan de orde, zo blijkt uit een recent vastgesteld Beleidskader Energietransitie 2023-2025 van de gemeente Lingewaard.

In de gemeente is gekozen te kijken naar opwek van windenergie langs snelweg A15, waardoor plaatsing van windturbines in het glastuinbouwgebied niet meer nodig is momenteel. In het beleidskader staat: "Mocht in de toekomst de ontwikkeling van de glastuinbouw vragen om fors meer elektriciteit, bijvoorbeeld voor de opwek van warmte, dan zal deze extra capaciteit binnen NEXTgarden worden gezocht." Op dat moment gaat men op zoek naar locaties die voor provincie én gemeente acceptabel zijn. In een eerdere zoektocht kwam men daar nog niet uit.

Vanwege netcongestie houdt de gemeente ook oog voor het rechtstreeks leveren van zon- en windenergie aan bijvoorbeeld de glastuinbouw, buiten het overvolle net om.

Publicatiedatum: