Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energie-update: Hoge stroomprijs, stijgende gasprijs

De stijging van de TTF-gasprijs die is ingezet, is donderdag doorgezet. Het resulteert in een daggasprijs van meer dan 35 euro vrijdagochtend, maar misschien nog wel belangrijker, ook stijgende langetermijncontracten. De TTF-contractprijs voor kwartaal 1 van 2025 ligt inmiddels boven de 41 euro per megawattuur. Ook voor de winter daarop ligt de prijs hier niet ver vanaf.


TTF-gasprijs kwartaal 1 2025 t/m 23 mei 2024. Klik hier voor de actuele prijzen op de Title Transfer Facility.

De EPEX-dagprijs voor elektriciteit ligt hoog vrijdag. Met net geen 99 euro per megawattuur ligt de prijs op het hoogste niveau sinds maart van dit jaar.

In Brussel willen ze na pijpleidinggas uit Rusland ook af van vloeibaar gas, LNG. De lidstaten van de Europese Unie onderhandelen over een nieuw sanctiepakket tegen Rusland. De belangrijkste maatregel is gericht tegen de overslag van Russisch vloeibaar gas (LNG), weet de NOS. De doorvoer van dit gas via Europa naar derde landen moet verboden worden. Net als bijdragen aan de ontwikkeling van nieuwe LNG-projecten in Rusland.

De haven van Zeebrugge is een belangrijke spil in de Russische LNG-invoer. Geen onbelangrijk detail: ook na het verbod op pijpleidinggas is de gasstroom niet helemaal opgedroogd. Via Oekraïne komt alsnog gas deze kant op. Ook niet onbelangrijk: de verminderde afhankelijkheid van Russisch gas heeft Europa afhankelijk gemaakt van andere grote LNG-mogendheden, zoals de VS en ook landen uit het Midden-Oosten.

Ongepland onderhoud in Noorwegen, een Russische rechtszaak en warm weer stuwen de gasprijzen, constateert het Financieele Dagblad (€) in navolging van tal van energieanalisten. Opvallend detail: de Europese gasopslagen zitten al flink voller dan normaal om deze tijd van het jaar, dus wat dat betreft is gaspaniek niet nodig. In het FD-artikel wijst men ook op de pijpleidingaanvoer van Russisch gas via Oekraïne. Die transitdeal lijkt na dit jaar gedaan.

Nederland zet onder meer in op opschalen van groene gasproductie. Onderzoekers zeggen dat dat kan, en blikten in opdracht van het ministerie vooruit richting 2030.

Een andere Nederlandse ambitie is realisatie van warmtenetten. In de toekomst zal ongeveer een kwart tot dertig procent van de warmtevraag in Nederland met duurzame collectieve warmtenetten worden ingevuld. Deze uitdagende stip aan de horizon kunnen we alléén bereiken, wanneer we constructief samenwerken aan dit gemeenschappelijke doel. Dat is de kernboodschap van het Warmtemanifest, dat donderdagmiddag op het Warmtenetwerk Jaarcongres werd overhandigd aan Caroline Kollau, Directeur Energiemarkt en plaatsvervangend DG Klimaat en Energie bij het ministerie van EZK. In het Warmtemanifest worden tien concrete voorstellen gedaan en een uitnodiging om deze samen met de warmtebedrijven, netbeheerders, de bouwsector en overige sectoren op te pakken.