Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Mei, de maand van Moederdagen

"Wereldwijd wordt Moederdag gevierd in april, mei of juni. In veruit de meeste landen eren we onze moeder traditioneel in de maand mei. Het is een speciaal moment om je moeder in het zonnetje te zetten met een zelfgemaakt of gekocht geschenk. Een ontbijt op bed, een dag de vaatwasser inruimen, de was opvouwen of een mooi cadeau in de vorm van een heerlijk geurende parfum of natuurlijk een boeket bloemen of prachtige plant. Ik als veilingmeester Roos kies natuurlijk als eerste voor het laatste."

In onderstaande column vertelt veilingmeester Edwin Chrispijn (rozenklok C08) over Moederdag als wereldwijde traditie, over de markt tot nu toe en de verwachting op weg naar Moederdag in Frankrijk en Zweden.

Breed assortiment aan roos
In Nederland laten we voor dit jaar Moederdag alweer achter ons. Er was sprake van goede prijsvorming op de klok. De afgelopen weken werkten we toe naar Moederdag in Polen, Frankrijk, en Zweden, de laatsten vallen allebei op de laatste zondag van mei. Ondanks het slechte weer in Kenia is er momenteel voldoende keuze vanuit import in het rozenassortiment. Daarnaast is er volop aanbod aan Nederlandse rozen die kwalitatief top zijn. Duitse kwekers brengen weer een breed assortiment aan grootbloemige en trosrozen met zowel vertrouwde als nieuwe gezichten.

Er is altijd voldoende keuze voor Moederdag en daaropvolgend ook het opstartende trouwseizoen. De 40 en 50 centimeter varianten werden in ieder geval vlot en tegen mooie prijzen verkocht, om hun weg vervolgens te vinden naar het schap van de retail en de vaas thuis.

Pastel, de trend
We zien inmiddels dat er naast de rozen ook meer dan genoeg andere producten verkrijgbaar zijn op de klokken van Royal FloraHolland. Al liet het goede weer wat op zich wachten, het voorjaar is nu echt begonnen. Pioenen, Leeuwenbekken, Hortensia en Campanula, het is maar een kleine greep uit het aangeboden assortiment. Er is een kleurrijk voorjaarsaanbod beschikbaar voor iedereen. De pasteltinten gaan dit voorjaar in de lift.

Dynamiek in trouwseizoen In de afgelopen week viel ook de laatste vroegveildag van het piekseizoen. Een belangrijke dag met veel en divers aanbod om moeders mee te verrassen. Na de Moederdagen richten we ons zoals gezegd volop op het trouwseizoen. De onvoorspelbaarheid die daarmee gepaard gaat, maakt het voor de veilingmeester en de sector wederom tot een belangrijke en dynamische periode. Het betekent voor ons echt genieten, maar ook scherp blijven op wat zich op de verschillende klokken afspeelt en hierop te anticiperen.

Kleurrijk verrassen
Ik hoop dat je terug of wie weet nog vooruit kunt kijken naar een fijne Moederdag. Wat mij betreft zijn én blijven bloemen en planten wereldwijd onlosmakelijk verbonden met Moederdag. Het is een kleurrijke en krachtige manier om allerlei typen moeders en/of natuurlijk oma's te verrassen en te verblijden. Het mooiste is zolang het kan, mag dat elk jaar opnieuw.

Mocht je helaas geen moeder meer kunnen verrassen, dan blijft het mooi om eens per jaar bewust stil te staan bij alles wat ze je geleerd heeft of bij de moeder van je eventuele kinderen. Deze waarde blijf ik persoonlijk hechten aan Moederdag. Rest mij tenslotte nog een belangrijke vraag, wat is jouw favoriete bloem of plant eigenlijk om weg te geven?

Publicatiedatum: