Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Studenten toch enthousiast over werken in tuinbouw na bezoek aan bedrijven

75 ICT-studenten van het NOVA College uit Haarlemmermeer kregen op 22 mei een inkijkje in de glastuinbouwsector. De studenten van de studierichtingen Smart IT, Software development en Infrastructuur, bezochten glastuinbouwbedrijven Bunnik Bromelia (Kudelstaart), FM Group (De Kwakel) en Aphrodite Orchidee (Rozenburg), en kregen uitleg van hun IT toeleveranciers ISO Horti Innovators, Hoogendoorn en Verdel over wat er wel niet aan ICT en techniek schuilt in die glazen kassen. De bezoeken zijn onderdeel van het project 'CollegeTour' met als doel om meer technisch talent te interesseren voor de glastuinbouwsector. CollegeTour is een initiatief van Glastuinbouw Nederland, Greenport Aalsmeer, AVAG en VNO-NCW West.

Studenten
Van tevoren gaf 12% van de studenten aan niet te weten wat een kas is. 88% zei zeker niet later in de glastuinbouwsector te willen gaan werken. Tijdens de rondleidingen in de kassen en de workshops bij de leveranciers, zoals het ethisch hacken van een kas om zo op afstand de belichting uit te zetten, maakten dat de studenten waren verrast over de hoeveelheid IT die er in de glastuinbouw schuilt. Ook waren ze verrast dat de sector de komende jaren nog veel uitdagingen kent. Na afloop van de ochtend gaf 23% van de studenten aan overtuigd te zijn om hun volgende stageplaats of misschien wel een baan te gaan zoeken in de glastuinbouw of bij de technisch toeleveranciers. 51% overweegt dit.Samenwerking binnen de sector
"Dat zoveel bedrijven de handen ineen slaan om onze sector te promoten en mogelijk nieuw technisch talent aan ons te binden, geeft een groot gevoel van verbinding en trots," vertelt Wilbert Ammerlaan, regio coördinator Noord-Holland bij Glastuinbouw Nederland. "Dat laten we dit schooljaar in totaal aan zo'n 500 studenten van verschillende studierichtingen middels CollegeTour zien."

In juni 2024 bezoeken de studenten ook de internationale tuinbouwvakbeurs GreenTech in RAI Amsterdam. Zij nemen daar deel aan HortiTalent, een initiatief gericht op studenten op MBO, HBO en WO niveau en heeft als hoofddoel hen kennis te laten maken met de diverse mogelijkheden die de tuinbouwsector te bieden heeft. Docenten en studenten zijn van harte welkom, aanmelden kan hier.Ook meedoen?
CollegeTour vindt plaats in de regio's Westland, Oostland, Noord-Holland Noord en Aalsmeer. Voor dit initiatief slaan Glastuinbouw Nederland, Greenport Aalsmeer, AVAG en VNO-NCW West de handen ineen. Bedrijven en onderwijsinstellingen die ook willen meedoen, informeren geheel vrijblijvend naar de mogelijkheden via [email protected].

Bron: AVAG

Publicatiedatum: