Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kleine innovatieprojecten gezocht met grote impact op de energiesector

Op 4 juni 2024 opent een nieuwe subsidie voor kleine innovatieprojecten die voor grote veranderingen kunnen zorgen in de energiesector. De subsidie is bedoeld voor kleine bedrijven, zoals start-ups, die ideeën hebben die opwek van hernieuwbare (duurzame) energie op zee en land slimmer, betaalbaar, schoner en veiliger te maken. De innovaties moeten uiterlijk in 2034 op de markt komen.

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) en Topconsortia voor Kennis en Innovatie (TKI) stellen €5 miljoen subsidie beschikbaar voor deze innovatieprojecten in de regeling Energie & Klimaat Onderzoek en Ontwikkeling (EEKO): Elektriciteit. Ze moedigen bedrijven uit het midden- en kleinbedrijf (mkb) aan om ideeën te bedenken die prestaties verbeteren en nieuwe oplossingen bieden voor elektriciteitsopwekking op zee, land en in gebouwen.

De subsidie richt zich op kleine onderzoeks- en ontwikkelingsprojecten die grote consortia van samenwerkende partijen nog niet kunnen oppakken. Voor grootschalig onderzoek en ontwikkeling konden zij al subsidie aanvragen met de regeling Missiegedreven Onderzoek, Ontwikkeling en Innovatie (MOOI). Beide subsidies vragen bedrijven aan bij Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Energie opwekken op land en op zee
Bedrijven kunnen subsidie aanvragen voor twee belangrijke innovatiethema's:

  • Hernieuwbare energie op zee: legt de nadruk op de verlaging van de kosten van windparken op zee. Daarnaast stimuleert het de circulariteit en de bouw van de windparken.
  • Opwek hernieuwbare elektriciteit op land en gebouwde omgeving: richt zich op betere zonnepanelen en -systemen met aandacht voor veiligheid. Een belangrijk doel daarbij is de integratie in het elektriciteitsnetwerk en meer recyclingmogelijkheden.

Aantrekkelijk voor start-ups
Voor het mkb biedt deze subsidie de kans om hun innovatie verder te brengen. De subsidie is ideaal voor startende innovatieve bedrijven of start-ups door de laagdrempelige voorwaarden voor kleinere projecten. Hiermee wordt deelname extra toegankelijk en aantrekkelijk gemaakt. RVO en TKI helpen hen daarnaast met een breed kennisnetwerk, bijvoorbeeld met contacten met brancheorganisaties en ervaring met andere projecten.

Circulariteit centraal
RVO moedigt bedrijven die subsidie aanvragen aan om oplossingen te bieden die bijdragen aan een circulaire economie. Een economie met meer recycling en hergebruik van materialen, waarbij de gevolgen voor de natuur minimaal zijn. RVO richt zich daarbij op de verlenging van de levensduur van bestaande opweksystemen. Dit helpt bij het slimmer gebruik van middelen en zorgt voor minder afvalproductie binnen de energie-industrie.

Bron: Rijksdienst voor Ondernemend Nederland & Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

Publicatiedatum: