Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Perspectieven voor algenkweek op Algendag 2024

Op 14 mei 2024 vond Algendag 2024 plaats. Om dit te vieren organiseerden het MAESTRO- en C3Weed project gezamenlijk een algen-evenement in Gent. Daarbij lag de focus op het bespreken van de huidige ontwikkelingen en toekomstperspectieven voor de introductie van algenproducten op de markt. Er was speciale aandacht voor voedseltoepassingen.

ReJuice was ook van de partij. ReJuice is een initiatief dat zich richt op het verminderen van voedselverspilling door overtollig voedsel te verwerken tot nieuwe, nuttige producten. Specifiek kan ReJuice bijvoorbeeld werken met fruit en groenten die anders zouden worden weggegooid, en deze omzetten in sappen, smoothies of andere voedingsproducten.

Het evenement begon met presentaties van het MAESTRO-project over consumentenacceptatie en de novel food-regelgeving. Daaruit bleek dat er enige bereidheid is bij consumenten om nieuwe algen voedselproducten te adopteren. Maar er is volgens Interreg nog meer bewustzijn nodig. Ook wettelijke barrières zijn nog steeds aanzienlijk aanwezig. Die kunnen het gebruik van nieuwe algensoorten die interessant zijn voor voedseltoepassingen belemmeren.

Boeren
De volgende presentatie toonde de verhalen van twee telers die momenteel algen produceren naast hun gebruikelijke landbouwpraktijken: Heirbaut Algriculture en Rijtak. Heirbaut produceert Chlorella gevoed met grassap en gebruikt het in voedseltoepassingen zoals kaas, koekjes en ijs. Rijtak produceert Spirulina om in poedervorm te verkopen.

Macroalgen
Het tweede deel van de ochtend was gewijd aan het C3Weed-project, dat zich richt op het gebruik van macroalgen in voedseltoepassingen. De voorstelling van het project werd gevolgd door presentaties van Ocean Bites en Colruyt, die beide al producten hebben met macroalgen in hun samenstelling. De middagsessie was gewijd aan groepsdiscussies over de teelt, verwerking, en acceptatie van algen.

Posterpresentatie
Daarnaast was er een posterpresentatie opgenomen in het programma, waaraan ReJuice deelnam. Hier heeft Interreg de microalgenwaardeketen en het kick-off evenement verspreid. Het doel van het project is om te onderzoeken hoe het sap van verschillende groene biomassa's kan worden gebruikt als bron van voedingsstoffen voor de kweek van microalgen, met als uiteindelijk doel de duurzaamheid van deze nieuwe eiwitbron te verbeteren. Deze waardeketen en meer zullen worden besproken tijdens de kick-off van het project, die online zal plaatsvinden op 12 juni. Registreren daarvoor kan hier.

Bron: Interreg

Publicatiedatum: