Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
'boost' voor innovaties glastuinbouw

Start realisatie HortiScience Innovation Center

Een samenwerking tussen de gemeente Lansingerland, Wageningen University & Research (WUR), BU Glastuinbouw & Bloembollen en de incubators Yes!Delft en Startlife, heeft geleid tot de ontwikkeling van een HortiScience Innovation Center (HIC). Het HIC is onderdeel van de Greenport Horti Campus en wordt gevestigd op de regionale campus van WUR in Bleiswijk.

Plantkennis
In het HortiScience Innovation Center komen plantkennis van WUR, het ondernemerschap van YES!Delft en StartLife, en de ondersteunende rol van de gemeente samen. Zij moeten zorgen voor een 'boost' voor startups en de realisatie van innovaties in de glastuinbouw.

Kennisinstellingen
Zuidwest Nederland is een geschikte regio om innovaties mogelijk te maken. De lokale en regionale overheden zijn betrokken bij de tuinbouwsector. Er zijn veel bedrijven gevestigd die koploper in de sector zijn, zowel telers als toeleveranciers. De diverse lokale kennisinstellingen hebben veel wetenschappelijke expertise op het gebied van teelt en technologie. Deze kennisinstellingen stimuleren en faciliteren daarnaast startups via geassocieerde incubators.

De jarenlange samenwerking tussen onderzoeksinstellingen en bedrijven heeft tot veel innovaties geleid, maar versnelling is noodzakelijk. De sector staat namelijk voor een grote uitdaging: de transitie naar volledig duurzame teelt. Daarom hebben WUR, de gemeente Lansingerland en de incubators Yes!Delft en Startlife de handen ineengeslagen om tot de vorming van een alliantie te komen: het HortiScience Innovation Center (HIC).

HortiScience Innovation Center
Samen met de twee andere Greenport Horti Campus locaties moet het HIC een boost geven aan het innovatief vermogen en de verdere internationale profilering van de sector. In de visie van de oprichtende partijen van het HIC kunnen de doelen van de sector alleen gehaald worden door kruisbestuiving tussen gevestigde koplopers, startende hortitech-ondernemers en wetenschappelijk experts. Het HortiScience Innovation Center faciliteert dat. Op 15 mei is dit initiatief gelanceerd door het ondertekenen van een samenwerkingsovereenkomst.

Realisatie van het HIC is één van de ontwikkelingen in de regio. Uit een recent jaarverslag blijkt dat er nog meer ontwikkelingen zijn, zoals ook realisatie van een Horti Science House. In 2023 is het vergunningentraject gestart voor de kas-op-dak. Het moet een multifunctioneel complex worden voor onderwijs, kennisintensieve bedrijvigheid, energieopslag, logistieke en verder moet het pand dienen als etalage/showroom en als ontvangstruimte. Het Horti Science House moet gaan bijdragen aan het campusconcept van het Horti Science Park, waar de kennisinstellingen WUR en Delphy zijn gevestigd.

Bron: WUR

Publicatiedatum: