Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

PanAmerican Seeds zet in op digitale plaagbestrijding

Extreme weersomstandigheden als gevolg van klimaatverandering vormen een uitdaging, vooral voor telers die regelmatig te maken hebben met een toch al veranderend klimaat. "Gewoonlijk hebben we een regenseizoen en een droog seizoen, maar de laatste tijd zijn de dingen aan het veranderen", vertelt Juan Roberto Barillas van Floricultura, een partner van PanAmerican Seeds. Dit bedrijf produceert sierzaad in Guatemala, waar ze kweken in kassen van meer dan 22 hectare. "We krijgen droge maanden tijdens het regenseizoen, wat een enorme uitdaging is." Telers in dergelijke klimaten kweken meestal gewassen die profiteren van de vochtigheid van het regenseizoen. Als die ontbreekt, produceert de bloem niet zoveel stuifmeel, wat cruciaal is voor telers als Floricultura, die hun planning dan moeten aanpassen of zelfs helemaal uitstellen. Tegelijkertijd is er nog iets aan de hand bij Floricultura. "We zitten in een landelijk gebied en er is veel land- en tuinbouw. In het droge seizoen laten de mensen in de omgeving hun gewassen staan en wordt ons teeltbedrijf een oase voor plagen en ziekten."

Automatisering en digitalisering opvoeren
De laatste tijd heeft Floricultura geïnvesteerd in automatisering om de kas efficiënter en veerkrachtiger te maken. "We hebben geïnvesteerd in geautomatiseerde schaduwschermen en vernevelsystemen, en we hebben sterk geïnvesteerd in nauwkeurige irrigatiesystemen. We hebben de voordelen hiervan gezien, aangezien we tot nu toe een toename in de productiviteit hebben vastgesteld. Ik zou zeggen dat op dit moment 15% van het teeltbedrijf dit soort automatisering heeft." Hoewel dit alles helpt om de druk van plagen en ziekten te verminderen, ziet Floricultura hoe hun verdedigingsmechanisme nog verder kan worden verbeterd. PanAmerican Seeds is tenslotte een van de grootste veredelaars ter wereld en daarom zijn de hoogste normen en tijdige levering van het grootste belang.

"De afgelopen jaren hebben we een sterke digitalisering van het teeltbedrijf doorgemaakt, zowel vanuit het oogpunt van teelt als vanuit administratief oogpunt," wijst hij erop. "Van de vele partners werd Floricultura door PanAmerican Seeds gekozen om de markt te onderzoeken en een digitale oplossing voor ziektedetectie en -preventie te testen. We richtten onze kas in om proeven te doen en kozen MyCrops uit verschillende andere kandidaten."

Kwekerij beheren
MyCrops is een bedrijf dat gespecialiseerd is in software- en hardware-integratie voor het beheer van teeltbedrijven en dat drie verschillende producten heeft ontwikkeld die allemaal hetzelfde principe volgen: bovenop alles zitten wat er op het bedrijf gebeurt. "Op ons teeltbedrijf in Guatemala gebruiken we hun Dash en Scout oplossingen." Met de Dash Farm Management Software kan een teler de activiteiten van het teeltbedrijf op partijniveau registreren om de efficiëntie van de dagelijkse werkzaamheden te verbeteren en een nauwkeurige planning tot op de puntjes nauwkeurig te garanderen. "In het verleden gebruikten we Excel-sheets, maar dat was geen goed georganiseerd systeem en we hadden geen database. We zien onze planten zoals artsen hun patiënten zien. We moeten voortdurend de hele 'medische geschiedenis' kennen en op basis daarvan beslissingen nemen. Dit helpt ons om veel beter te plannen. Als we een goede planning maken, hebben we meer kans van slagen." Dat geldt vooral wanneer de Dash app samen met de Scout app wordt gebruikt, aldus Juan.

"De Scout is een mobiele en desktop IPM-app waarmee we gemakkelijk gegevens kunnen verzamelen en uitbraken van plagen op hetzelfde moment kunnen volgen. Onze bestrijdingsgroepen lopen constant rond in onze kassen om allerlei informatie te verzamelen, van aantekeningen tot foto's, en uploaden die allemaal naar het systeem. Omdat we verschillende variëteiten in dezelfde kas hebben, willen we niet alleen weten hoe een ongedierteprobleem verloopt, maar ook in welke mate een variëteit ergens voor gevoelig is. De Scout verzamelt alle benodigde informatie en onze telers op het veld kunnen op hetzelfde moment de juiste beslissingen nemen," zegt Juan. Hij gaat verder met erop te wijzen hoe een goede detectie en tijdige reactie de hoeveelheid chemicaliën hebben verminderd en de voordelen ervan hebben vergroot. "Naast een vermindering van 10-13% in de kosten voor gegevensverzameling, zien we een gemiddelde vermindering van 8% in het gebruik van chemicaliën sinds we MyCrops gebruiken. Dit komt overeen met onze duurzaamheidswaarde. In het verleden werden chemicaliën gebruikt als een vorm van reactie. Bovendien gebruikten we wel nuttige stoffen, maar die haalden we uit Nederland of Mexico, dus een constante en snelle aanvoer is een uitdaging. Omdat we nu veel beter kunnen plannen en minder chemicaliën gebruiken, is onze introductie van natuurlijke vijanden veel effectiever en efficiënter geworden."

Controle op maat
Juan legt verder uit dat de nauwe relatie met MyCrops van groot belang was bij het afstemmen van de apps op hun behoeften. Gezien de positieve resultaten van de proef zijn de twee toepassingen overgenomen door twee andere locaties en zullen ze worden geïmplementeerd op andere PanAmerican Seeds en Ball Horticulture partner teeltbedrijven. "We zijn een echt partnerschap aangegaan met MyCrops. Ze hebben ons gesteund en doen dat nog steeds. De resultaten die we krijgen, laten zien dat we de juiste beslissing hebben genomen door hen te kiezen."

Er komt nog meer. MyCrops haalde inderdaad de krantenkoppen dankzij hun innovatieve kant-en-klare, AI-gestuurde camera's die een teelt constant monitoren op plagen en ziekten. Een dergelijke functie kan in de toekomst worden geïmplementeerd in de apps Dash en Scout. "De tuinbouwsector moet zich gaan toeleggen op AI en automatisering, dat is de weg die we moeten inslaan. Als bedrijf dat in zo'n concurrerende markt werkt, is het cruciaal om efficiënt en betrouwbaar te telen. Bij Floricultura hebben we veel te veel informatie voor een persoon om te verwerken en te beheren. Als we al die info kunnen gebruiken, met de ondersteuning van AI, zullen we onze werking en vooral onze strategieplanning zeker sterk verbeteren."

Voor meer informatie:
MyCrops
[email protected]
mycrops.ag

PanAmerican Seed
www.panamseed.com

Publicatiedatum: