Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Rudy Daniëls, DSNRG:

"Stijgende energiebelasting levert uitstekende rentabiliteit energie-innovaties op”

Tholen - De energieprijzen zijn weliswaar weer wat meer genormaliseerd, maar de energiebelasting stijgt juist fors. Het maakt dat per saldo investeringen in duurzame energie-innovaties 'een uitstekende rentabiliteit' hebben. En dan niet alleen voor de bekende technieken, zoals zonnepanelen op dak, maar juist ook voor diverse andere innovatieve technieken, zoals reststoffenverbranding, zonnepanelen op water, warmtepompen of batterijopslag.

Rudy Daniëls, directeur van advies- en projectbureau DSNRG, helpt met zijn team veel bedrijven met het maken van de juiste keuzes. De focus ligt daarbij op het midden- en kleinbedrijf in Drenthe, Groningen, Friesland, Flevoland, Gelderland en Overijssel, maar uitstapjes naar onder meer het Westland maakte Rudy ook al weleens.

"Soms is er onterecht nog angst voor het onbekende", constateert de man met veel ervaring in het vak. "Toen ik vijftien jaar geleden in mijn eentje begon, was een investering in zonnepanelen voor ondernemers nog spannend. Nu zie je dat bij andere innovaties. Je hebt early adapters nodig. Alle begin is moeilijk."

DSNRG is sinds november 2023 de nieuwe naam van Daniëls Smart Energy. Dat bedrijf bestaat al vijftien jaar. Op de foto de teamleden van het bedrijf, met op de achterste rij Rudy als 2e van rechts.

Meegroeien met marktontwikkelingen
In Gieten zit tegenwoordig een team van acht mensen om bedrijven te helpen met het bedrijfseconomisch doorrekenen van de diverse opties, vervolgens met de maatwerkspecificaties van de klant de beste aanbieders te vinden en daarna ook de projectbegeleiding voor bedrijven uit handen te nemen. "De ondernemers met wie we werken laten zien wat er allemaal bij de juiste energie-investeringen komt kijken. Zij zijn vaak gewend de regie zelf in handen te houden, maar dan kun je maar beperkt dingen, terwijl de ontwikkelingen zo snel gaan."

Energie is een specialisme waar veel ondernemers vandaag de dag mee te maken krijgen, zonder dat ze er vaak de volle aandacht voor kunnen hebben, naast hun reguliere bezigheden. Rudy vindt het mooi om te zien hoe in de afgelopen vijftien jaar vele klanten van DSNRG meegegroeid zijn met de marktontwikkelingen op het gebied van energie. "Zij begonnen met een kleinverbruik-aansluiting, kregen later een grootverbruik-aansluiting en nu zie je dat er accu's geïnstalleerd worden."


In de combinatie van accusystemen, zonnepanelen en warmtepompen ziet Rudy een 'scala aan mogelijkheden'

Elektriciteit bufferen onontgonnen gebied in glastuinbouw
Over accu's is recent, ook in de glastuinbouw, veel te doen. Rudy ziet dat in andere sectoren de techniek al vaker ingezet is. "Wij hebben onder onze klanten al meer dan tien met grote accusystemen, vaak in combinatie met opslag van zonne-energie. In de glastuinbouw is men wel gewend om warmte te bufferen, maar op het gebied van elektriciteit zie ik nog veel onontgonnen gebied."

Hoe groter een bedrijf, hoe bedrijfsspecifieker de oplossingen zijn, merkt hij. "Het gaat óók over welke capaciteit je nodig hebt bij bijvoorbeeld zonnepanelen of een warmtepomp, over de elektrische voedingen, over hoe je omgaat met afnamecontracten en met terugleveren. Daar zit de problematiek."


DSNR krijgt veel vragen over windmolens bij agrarische bedrijven, maar ziet gelet op rentabiliteit vooral kans in het noorden van Friesland en Groningen. "In een combinatie van zonne-energie, windenergie en een accu met inspelen op onbalans kan het echt rendabel zijn."

Accu's slim inzetten
Wat de directeur van DSNRG betreft zit de crux in het in balans brengen van verbruik en afname van energie. "Je moet niet terugleveren bij negatieve elektriciteitsprijzen, maar juist op de momenten dat elektriciteit veel waard is, soms zelfs veel geld waard is. Dat doe je door te handelen op de EPEX-markt én de onbalansmarkt. Met informatie van beide markten kun je goed handelen."

De opkomst van de accu biedt hierbij nieuwe opties. "Waar het in glastuinbouw eerst vooral was: wkk aan of wkk uit en wel óf niet leveren, krijg je met opslag van elektriciteit hele nieuwe opties." DSNRG neemt klanten hier graag in mee. "Met rekenmodellen sturen wij de accu aan."

De markt voor accu's is echt 'geëxplodeerd' constateert Rudy. "Er komen steeds meer aanbieders bij, maar ik durf wel te stellen dat er maar een beperkt aantal leveranciers verstand heeft van de rekenmodellen die helpen de accu goed aan te sturen. Ten tijde van de opkomst van zonnepanelen was dat eigenlijk hetzelfde. Iedereen kon leveren, maar lang niet iedereen bleek goed in staat om slim met de zonnepanelen om te gaan. Nog verder terug in de tijd, met de opkomst van de wkk, was dat ook zo. De kunst zit hem in slim met nieuwe technieken omgaan."

Zodra de klant samen met DSNRG de keuze heeft gemaakt voor een bepaalde techniek of combinatie van technieken, kan het adviesbureau ook helpen met het monitoren van opbrengst en rendement. "Bij zonnepanelen doen we dit al twaalf jaar. Voor accuoplossingen willen we dat ook snel gaan doen. Hiervoor wordt hard aan software gewerkt die dit mogelijk maakt."


Bij het stijgen van de energiebelasting kan reststoffenverbranding voor bedrijven een mooie rol vervullen in hun energiepakket.

"Anders doe je niet meer mee"
DSNRG is een nieuwe naam in de markt, maar het mag duidelijk zijn dat achter die naam heel wat meer historie schuilgaat. DSNRG is namelijk de nieuwe naam van Daniels Smart Energy BV. De naamswijziging vond plaats in november 2023. De activiteiten van Combest VOF zijn geïntegreerd in het advies- en projectbureau, gespecialiseerd in duurzame energieoplossingen. Combest is actief in reststoffenverbranding.

"Ook een techniek met veel potentie voor de glastuinbouw, benadrukt Rudy, maar ondanks 'veel initiatieven, komt het in de praktijk in Nederland nog niet echt van de grond. Dit terwijl de techniek zich in het buitenland al bewezen heeft. Er draaien al zestien projecten waar ik klanten zo mee naar toe kan nemen." Hij roept bedrijven vooral op, te kijken naar wat er het beste op hun bedrijf het past. "En dat hoeft dan niet altijd te zijn wat ook de buurman al heeft."

Innovaties in de markt zetten vinden ze leuk in Gieten, maar tegelijkertijd is er in de meer reguliere technieken ook nog veel winst te boeken. "Dit jaar doen we ook weer veel projecten met zonnepanelen op daken." En de ondernemer die liever wacht tot alles uitgekristalliseerd is? Rudy lacht: "Die nemen wij natuurlijk graag mee in het proces. Een gezond bedrijf gaat op dit moment mee in de hele energietransitie en denkt vooruit, anders doe je niet meer mee."

Voor meer informatie:
Rudy Daniëls
DSNRG
Asserstraat 1
9461 GA Gieten
0592-273059
[email protected]
www.dsnrg.nl