Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Uitgifte nieuwe kentekenbewijzen start in juni

Er komt een nieuwe versie van het Nederlandse kentekenbewijs. De RDW verwacht deze vanaf 11 juni 2024 te kunnen uitgeven. Bestaande kentekenbewijzen houden hun geldigheid, zo meldt TLN.

Tien jaar na de invoering van het eendelig kentekenbewijs op creditcardformaat, is het tijd voor een nieuwe gemoderniseerde versie. De belangrijkste aanpassingen zijn: een nieuw uiterlijk met nieuwe veiligheidskenmerken, een andere achterkant en een nieuwe contactchip.

Achterkant kentekenbewijs
De achterkant van het nieuwe kentekenbewijs bevat alle verplichte en specifieke gegevens die voor deze voertuigcategorie gelden. Voor een lichte bedrijfsauto (N1) zijn de gegevens anders dan voor zware bedrijfsvoertuigen (N2, N3) of voor aanhangwagens/opleggers (O1, O2, O3 of O4). De achterkant ziet er daardoor voor de verschillende categorie├źn anders uit.

Nieuwe contactchip
De nieuwe kentekencard krijgt een nieuwe contactchip. Om deze chip te kunnen uitlezen, is speciale uitleessoftware nodig. Deze software is vanaf halverwege mei op de site van de RDW

Geen conformiteitsbewijs voor lichte bedrijfsauto's meer
Het conformiteitsbewijs voor lichte bedrijfsauto's tot 3.500 kg (N1) komt te vervallen. De (trek)gewichten van deze voertuigen staan straks op het nieuwe kentekenbewijs. Het conformiteitsbewijs voor aanhangwagens en opleggers van meer dan 3.500 kg (O3 en O4) en van zware bedrijfsauto's en bussen (M2, M3, N2 en N3) blijft gewoon bestaan. Alle belangrijke voertuiggegevens kunnen ook via de RDW-kentekencheck worden opgezocht.

Ingangsdatum
De RDW verwacht de nieuwe kentekenbewijzen vanaf 11 juni af te geven. Meer informatie over de wetgeving rond het Nederlandse kentekenbewijs is te vinden in de Regeling tenaamstelling en kentekenbewijzen . Een voorbeeld van het nieuwe kentekenbewijs voor een personenauto met uitleg van de veiligheidskenmerken is bijgevoegd.

Bron: TLN

Publicatiedatum: