Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Onduidelijk bestemmingsplan zit kassenbouw in de weg

Een onduidelijk bestemmingsplan heeft de bouw van kassen in de gemeente Leidschendam-Voorburg in de weg gezeten. De partij die drie kassen wilde bouwen, liep in twee gevallen tegen een weigering van de gemeente aan.

Daarna doken beide partijen dieper in de papieren, zoals ook de rechtbank deed. Die komt tot de conclusie dat de papieren niet duidelijk genoeg zijn, waarvan vooral de partij met een kassenbouwwens last heeft.

Reden voor de rechter om een beroep tegen de weigering van twee van de drie aanvragen voor omgevingsvergunningen gegrond te verklaren. De gemeente moet nog eens naar de aanvragen kijken volgens de juiste procedures en dat binnen twee weken na de uitspraak van 11 april doen. De uitspraak is op 25 april gepubliceerd.

De gemeente wees er in eerste instantie op dat er een 'buitenplanse afwijking' nodig zou zijn voor de bouw van twee van de drie kassen. De partij die kassen wilde bouwen moest het tegendeel bewijzen. Dat werd verzuimd, waarbij de partij erop wees dat volgens het bestemmingsplan geen bouwvlak nodig is voor het bouwen van de kassen. De bouwplannen zouden dan ook niet in strijd met het bestemmingsplan zijn dat gold ten tijde van de aanvragen, begin 2022. De beslistermijn aan de kant van de gemeente verliep en daarmee zou de vergunning volgens de partij met kassenbouwwens 'van rechtswege' verleend zijn.

De gemeente heeft de vrees dat bouwen buiten het bouwvlak een vrijbrief zou kunnen betekenen voor bebouwing in het hele gebied zonder bouwvlakken. De rechter zag dat anders.

Naar het oordeel van de Rechtbank Den Haag komt het bestemmingsplan wat betreft bebouwingsmogelijkheden voor kassen in strijd met de rechtszekerheid. De gevolgen van deze onduidelijkheid dienen voor rekening te komen van het college van burgemeesters en wethouders van Leidschendam-Voorburg. Zij kregen dus huiswerk.