Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Rozen en boeken verkocht tijdens Sant Jordi-festival

Op 23 april waren de straten van Catalaanse steden en dorpen gevuld met boeken en rozen omdat Spanje Sant Jordi vierde. "Sant Jordi is belangrijk voor ons. Het is één van de drukste dagen op de markt," vertelt Diana Sumelzo, manager van Mercabarna-Flor, een groothandelsmarkt voor bloemen in Barcelona. Sant Jordi is een Catalaans feest vol tradities. Mannen moeten minstens één rode roos geven aan de vrouwen in hun leven en vrouwen geven een boek aan hun man. De traditie is wel aan het veranderen. In dit artikel deelt ze wat de invloed van Sant Jordi voor haar bedrijf is en welke veranderingen ze waarneemt.

"Een druk maar goed jaar"
Sumelzo merkt op dat Sant Jordi dit jaar goed is verlopen. Het weer en de verkoop was beter dan verwacht. Er werden voornamelijk boeken en bloemen op straat verkocht. Iedereen keek of het weer goed was. De dag voor Sant Jordi was behoorlijk regenachtig, dus mensen waren bang of het weer wel goed zou zijn. Het kwam goed. We hebben de definitieve statistieken nog niet, maar het lijkt erop dat we dit jaar ongeveer 5-10% meer rozen hebben verkocht."

Zondag
"Het eerste jaar na de pandemie werd Sant Jordi op een zondag gevierd. Op zondag zijn veel bedrijven gesloten. Veel mensen gingen buiten Catalonië op pad, wat ervoor zorgde dat er minder bloemen verkocht werden. Dit jaar vond Sant Jordi op een werkdag plaats. Op werkdagen profiteren groothandels en retailers in de bloemensector van bedrijven die rozen kopen voor hun vrouwelijke werknemers."


Rozen op de bloemenmarkt in Barcelona

Sant Jordi is een Catalaans festival en de meeste rozen komen niet uit Catalonië. Sumelzo legt uit waarom: "Het merendeel van de rozen wordt geïmporteerd, omdat de Spaanse sector niet groot genoeg is. Als een producent met pensioen gaat is het moeilijk om iemand te vinden die het bedrijf voortzet. In Catalonië is er nog maar één plantenkweker over. De meeste rozen worden geïmporteerd uit Colombia en Ecuador, maar ook uit Nederland."

Volgens Sumelzo werd een groot deel van deze geïmporteerde rozen verkocht op de Mercabarna-flor bloemenmarkt in Barcelona. "Sant Jordi is één van de drukste dagen op onze markt: alle bloemen moeten op tijd hier zijn. Daarnaast moeten ze worden ingepakt. Verder is het onze missie om ervoor te zorgen dat we aan alle behoeften van onze groothandels en iedereen die bij de sector betrokken voldoen. Tijdens Sant Jordi dit jaar werden ongeveer zeven miljoen rozen verkocht in Catalonië. Ongeveer 30% van deze rozen werd verkocht op de Mercabarna-markt. We kunnen concluderen dat dit een druk maar goed jaar was."

Geleidelijke verandering
Tijdens Sant Jordi zijn rozen een traditie. Sumelzo vindt dat de sector ook andere bloemen en duurzame verpakkingen moet introduceren. "Deze feestdag gaat over rozen, voornamelijk rode rozen. Ongeveer 80% van de rozen zijn rood. De overige 20% zijn gele, roze en witte rozen. Het is moeilijk om een traditie te veranderen. Vorig jaar introduceerden groothandelaren andere kleuren en miniatuurrozenplanten in het rood, maar ook in verschillende kleuren. Desalniettemin bleven de meeste mensen rode rozen kopen. Toch denk ik dat de miniatuurrozenplanten in de toekomst populairder worden. Dat komt omdat dat je ze veel langer goed kunt houden dan snijrozen. Het is geen onderdeel van de traditie. Ik zag dat meer mensen deze rozenplanten verkochten dan in voorgaande jaren."


Kokedamas worden aangeboden als cadeaus voor Sant Jordi. Kokedama rozen hebben een behandeling gekregen waardoor ze langer meegaan.

Tegenwoordig is er een trend te zien naar meer duurzame verpakkingen. In Catalonië is het traditie om een roos met een tarweaar in een verpakking te geven. Plastic en synthetische verpakkingen waren vroeger erg gebruikelijk. Tegenwoordig worden er steeds vaker organische en ecologische verpakkingen gebruikt. Denk aan verpakkingen van hout en bloembladeren. Hoewel bloemen in duurzame verpakkingen duurder zijn, is er een groeiende vraag naar dit soort verpakkingen. Vanwege deze groeiende vraag zijn de prijzen voor duurzame verpakkingen de afgelopen jaren competitiever geworden. Ik denk dat we kunnen zeggen dat deze trend toeneemt en zich consolideert. Bij Mercabarna-flor ondersteunen we deze trend. "


Santi Jordi rozen

Voor meer informatie:
Mercabarna-flor
www.mercabarna.es

Publicatiedatum: