Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Javado, Kwekerij Baas, Kwekerij Wouters

“Het was een voorbeeldig violenseizoen”

Tholen - "We hebben een goed violenseizoen gedraaid dit jaar. Vanuit de klant begon het afwachtend, het is lang donker geweest en daarom bleef ook de groei bij de kwekers achter. Daarna kwam de wind eronder en tot slot was de beschikbaarheid zelfs beperkt en werd het staartje nog goed betaald."

Aldus vat Fred Beekenkamp, inkoper bij Javado, het violenseizoen samen. Dat maakte ook dat het product dat erop volgde, osteo, petunia, calibrachoa etc., er volgens de handelaar goed inkwam. "Het is misschien nog iets te vroeg om met zoveel woorden te stellen, maar ik denk dat de handel als geheel terug kan kijken op een goed perkgoedseizoen."


Gerton Derksen (Syngenta Flowers) samen met Eddie Wieten van Kwekerij Baas

In elk geval voor wat die violen betreft herkent Rene Wouters van Kwekerij Wouters zich in deze observatie. Deze kweker produceert meer dan 50 miljoen stuks en doet logischerwijs bijna alles op contract. "Het was een voorbeeldig violenseizoen. We zijn zelf vrij vroeg begonnen en waren ook relatief snel klaar, terwijl onze contractanten uiteraard hun aantallen wilden hebben en in veel gevallen zelfs nog meer. Het was wat dat betreft een seizoen om je voorraadbeheer extra goed in de gaten te houden."

Eddie Wieten, teeltmanager bij Kwekerij Baas en buurman Wouters in de Noordoostpolder, zag iets soortgelijks gebeuren. "Het is een goed seizoen geweest en zelfs iets beter dan vorig jaar. Tussen week 8 en week 13 is alles weggegaan, een planning die we eigenlijk altijd hanteren, maar die natuurlijk het ene jaar beter uitkomt dan het ander. Dit jaar was dat super, met aan het eind zelfs was krapte, waardoor prijzen in de daghandel nog aardig opliepen."


Coen van Kwekerij Wouters samen met Gerton Derksen, Syngenta Flowers

Assortiment
Een gemeenschappelijke deler van Kwekerij Wouters en Kwekerij Baas is dat beiden "fan" zijn van de Deltra Pro serie van Syngenta, een serie die al jaren draait en voortdurend verder wordt verbeterd. Eddie: "Ik werk al 22 jaar bij Baas en de Delta hebben we eigenlijk altijd in het assortiment gehad. Die Pro, de nieuwste versie, pakte dit jaar wel heel goed uit: hij is uniform (in de zin dat alle bloemen/kleuren tegelijk bloeien) en hij is duidelijk veredeld op de tweede bloei (in de zin dat de tweede bloem al heel snel verschijnt als je de eerste bloem kwijt bent of hebt moeten plukken)." "Daarnaast", vult Rene aan, "hoef je hem nauwelijks te remmen, de natuurlijke compactheid is echt een plus."

Volgend jaar
Met verwachtingen voor een volgende seizoen moet je altijd oppassen, want zeker met een seizoen product als het viooltje is daar namelijk helemaal niets over te zeggen. Wel maakt een goed seizoen dat de handel enthousiast is en geneigd al direct ruim te contracteren. Rene: "Dat merken we nu al we gaan dan altijd gelijk even om tafel. Volgend jaar kan het allemaal anders zijn en loopt het dan niet, dan schieten we er allebei bij in."

"Voor ons zijn daarnaast de ontwikkelingen op de Engelse markt een blijvend puntje van aandacht", besluit Fred. "Alle nieuwe regels, extra keuringen en toegenomen administratiedruk zitten de handel in de weg. We sturen o.a. veel violen het Kanaal over en we zien de doorlooptijden toenemen. Het is daarom vooral een uitdaging straks toch nog weer strakker op de planning te zitten."

Foto's; Syngenta Flowers

Voor meer informatie:
Kwekerij Wouters
www.kwekerijwouters.nl

Kwekerij Baas
www.kwekerijbaas.nl

Javado
https://javadoplant.com/