Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
nu via Voorjaarsnota

Kabinet komt geld halen bij glastuinbouw, deel 2

Een nog eens 22,4% hoger tarief voor de energiebelasting op gas met ingang van 2025. Dat is een van de plannen die het demissionair kabinet in de Voorjaarsnota 2024 naar buiten heeft gebracht.

Met deze maatregel, die moet gaan gelden voor gebruikers vanaf 170.000 kuub aardgas, worden de tarieven in de derde, vierde en vijfde schijf voor aardgas in de energiebelasting per 2025 verhoogd met 22,4%. Om ook tot een structurele dekking te komen worden de tarieven in 2030 met een extra 2,7% verhoogd.

Het geld dat daarmee opgehaald wordt moet een gat dekken dat is ontstaan door afschaffing van de salderingsregeling voor zonnepanelen en het afschaffen van energiebelasting voor zware industrie, zo legt het kabinet uit.

In de Voorjaarsnota staat hoe het gaat met de inkomsten en uitgaven van het Rijk. En of dit nog klopt met wat de ministeries hebben afgesproken in de Rijksbegroting van dit jaar. Daarnaast geeft de regering alvast een vooruitblik naar de plannen voor volgend jaar.

De afschaffing van de salderingsregeling en de afschaffing van energiebelasting voor zware industrie volgden na ingrijpen door de Eerste Kamer. Dit kostte de staat een half miljard euro in 2025 en bijna een miljard structureel.

Voor de dekking van deze tegenvallers heeft het kabinet in de Voorjaarsnota wat men noemt 'een technische invulling afgesproken', waaronder een hogere energiebelasting voor de hogere schijven en ook een vermindering op de mkb-winstvrijstelling. Het kabinet komt geld halen bij glastuinbouw, deel 2 zou je net als na bekendmaking van de Prinsjesdagplannen afgelopen najaar kunnen zeggen.

Het is nu aan de Tweede en de Eerste Kamer om al dan niet akkoord te gaan met de plannen van het nu nog zittende kabinet. De nieuwe Haagse plannen volgen niet lang nadat een ingrijpend pakket belastingmaatregelen vorig jaar in Den Haag erdoor kwam. Die maatregelen wist de sector met een lobby nog af te zwakken, waarbij een langere afbouw van het verlaagd tarief voor aardgas voor de tuinbouw is gerealiseerd.

Melkkoe
Bij Groenten & Fruit reageerde Alexander Formsma als energiespecialist bij Glastuinbouw Nederland alvast verbolgen op de nieuwste plannen uit de Voorjaarsnota die volgens hem de sector jaarlijks 20 miljoen extra zouden gaan kosten en vooral weer de van een ketel afhankelijke bedrijven het hardst raakt. "Dit heeft niets meer te maken met CO2-reductie. De overheid blijft de energiebelasting inzetten als melkkoe."

In een Kamerbrief bij de plannen geeft demissionair minister Jetten van Klimaat en Energie uitleg over hoe hij met de plannen het klimaat vooruit wil helpen. Voor de glastuinbouwsector is een uitrol van het Europese emissiehandelssysteem ETS2 iets waarnaar het kabinet kijkt. Tot nu toe valt slechts een enkel groot glastuinbouwbedrijf onder de ETS. Het demissionair kabinet laat een besluit over uitrol van ETS2 over de sector aan een nieuw kabinet.

Als het aan Glastuinbouw Nederland ligt, houdt het kabinet zich aan het met de sector gesloten convenant en zijn er geen extra instrumenten nodig om CO2-emissie van de sector te drukken.