Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energie-update: Verdere stijging gasprijs waarschijnlijk

De TTF-gasprijs is dinsdag doorgestegen. Voor het dichtstbijzijnde maandcontract (mei 2024) kwam er 2 euro bovenop de prijs. Belangrijker zijn momenteel de wintercontracten, waar de prijs door de huidige onrust ook stijgt. Q1 2025 noteerde aan het eind van dinsdag ruim 38,8 euro per megawattuur. De daggasprijs opent woensdag op 33,29 euro per megawattuur.

Ook de elektriciteitsprijs zit in de lift. De EPEX-dagprijs ligt woensdag met 98,7 euro per megawattuur hoog.


TTF-gasprijs contract 'kwartaal 1 2025' t/m 16 april 2024. Klik hier voor actuele cijfers.

Energiespecialisten bij ENGIE, Powerhouse en Vattenfall duiden de huidige prijsontwikkelingen. In beide gevallen wordt gewezen op geopolitieke spanning. Het maakt dat ze bij Powerhouse voorlopig eerder stijgende gas- en elektraprijzen voorzien dan dalende prijzen. Een opvallend detail waarop men in de update wijst is dat het Europees Parlement Russische gaslevering aan Europa, voor zover die niet al gestopt is, nog verder aan banden wil leggen. Het Europees Parlement zou voornemens regels te nemen waardoor Europese landen de invoer van gas via Russische pijpleidingen, en ook LNG, kunnen verbieden.

De huidige geopolitieke situatie in het Midden-Oosten weegt op de energiemarkten zwaarder dan de relatief gezonde aanvoer van gas naar Europa, schrijven de specialisten van Vattenfall. Spanningen tussen Israƫl en Iran zorgen ervoor dat de scheepvaart het varen door de Straat van Hormuz als een groot risico ziet. "Aangezien ongeveer 20% van het wereldwijde transport van olie via dit kanaal vervoerd wordt en bijna alle LNG-export vanuit Qatar, heeft dit een serieuze impact op zowel de bevoorrading van olie als LNG. Dit wordt daarom ook als risicopremie ingecalculeerd in de gasprijzen op de termijnmarkten."

Omdat het de komende week weer wat kouder zal worden dan de afgelopen week en er veel regen voorspeld is, zullen de prijzen op de spotmarkten voor zowel gas als elektriciteit relatief wat hoger zijn, voorspelt men bij Vattenfall. "Tegelijkertijd is ook goed te merken dat de zon steeds meer kracht heeft, waardoor de opbrengst van zonnepanelen zal toenemen. Op die momenten zullen we de komende periode vaker negatieve prijzen zien op de spotmarkt voor elektriciteit. Zo kwamen de spotprijzen in de afgelopen twee weekenden al 30 van de 96 uren onder de nul uit."

Is de recente opwaartse beweging blijvend, stelt ENGIE de vraag bij een grafiek met gasprijzen. "Sinds begin april is er een stevige opwaartse correctie geweest. Van de korte tot de lange termijn is de markt gemiddeld bijna 20% gestegen." Een antwoord op de vraag komt er in de update van ENGIE, waarin de geopolitieke onrust, de hierboven aangehaalde EU-regelgeving jegens Russisch gas en ook problemen met LNG-leveringen in de VS aangehaald worden, niet.

Het Groninger gasveld gaat definitief dicht. Dat is duidelijk nu de Eerste Kamer heeft ingestemd met een wet die de sluiting regelt, meldt de NOS.