Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Dat de land- en tuinbouwsector een bijzondere sector is, staat buiten kijf"

In de land- en tuinbouwsector onthult onderzoek voortdurend nieuwe lagen van kennis en innovatie. Onder de titel "Verrassend veelzijdig" presenteert Inagro zijn jaarverslag. "2023 was allerminst een gemakkelijk jaar, maar de sector toonde zich uiterst veerkrachtig", stellen gedeputeerde Bart Naeyaert en afgevaardigd bestuurder Mia Demeulemeester in hun voorwoord.

Het jaaroverzicht van Inagro omvat een greep uit de werking in 2023, een jaar waarin leerlingen een Inagro-onderzoeker kroonden tot Helderste Wetenschapper van Vlaanderen en waarin Inagro meer dan 3000 burgers ontving op Open Bedrijvendag. Lezers vinden er ook tal van bijdragen over onderzoek naar het behoud en de verbetering van bodem- en waterkwaliteit, voorbeelden van geïntegreerde gewasbescherming en van circulariteit, beschouwingen over klimaatrobuuste landbouw en inzicht in nieuwe teelten.


Foto van Inagro

Duurzame innovatie stimuleren
"We leverden opnieuw veel inspanningen om duurzame innovatieve ontwikkeling te stimuleren en te implementeren in de (West-)Vlaamse land- en tuinbouwbedrijven", verduidelijkt afgevaardigd bestuurder Mia Demeulemeester. "Uiteraard doen we dat binnen de economische realiteit van de bedrijfsvoering en rekening houdend met zeer variabele weersomstandigheden waaraan de sector zo onderhevig is."

In een dertigtal inspirerende webpagina's bundelt het onderzoeks- en adviescentrum de markantste realisaties van 2023. Het resultaat is een staalkaart van 'verrassend veelzijdig' onderzoek. "Veelzijdigheid is ook één van de kenmerken van voedselproductie in al haar aspecten, en het komt momenteel sterker dan ooit naar voren", klinkt het. "We zijn ook telkens weer verrast door de bereidheid van land- en tuinbouwers om te blijven innoveren. Die dynamiek, die veerkracht en ondernemerszin sieren de sector", vult gedeputeerde Bart Naeyaert aan.

"Als je ver wil komen, moet je samen gaan"
Inagro presenteert zijn jaarverslag net als vorig jaar volledig in een digitale vorm. Daarop rubriceert het de realisaties in hoofdstukken als 'plant', 'dier', 'bodem, water en energie' en 'bedrijfsvisie'. In enkele portretten kijken stakeholders met een hedendaagse blik naar land- en tuinbouw.

Het is de opdracht van Inagro om land- en tuinbouwers bij te staan, te adviseren, te sensibiliseren en richting te geven. Inagro werkt daarvoor nauw samen met diverse actoren, van onderzoeksinstellingen in binnen- en buitenland over scholen en universiteiten tot overheden van laag tot hoog. "Er is een spreekwoord dat zegt: als je snel wil gaan, dan moet je alleen gaan. Als je ver wil komen, dan moet je samen gaan. Samenwerking is cruciaal, want met Inagro willen we 'ver' komen", besluit gedeputeerde Bart Naeyaert.

Het jaarverslag 2023 is hier te bekijken.

Voor meer informatie:
Inagro
Ieperseweg 87
8800 Rumbeke-Beitem, België
Tel: +32 (0)51 27 32 00
[email protected]
www.inagro.be

Publicatiedatum: