Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Europarlement biedt meer ruimte voor maatwerk in Bodemrichtlijn

Op woensdag 10 april stemde het Europees Parlement over de Bodemmonitoringsrichtlijn. De Europarlementariërs namen het voorstel aan, maar deden wel fundamentele aanpassingen op belangrijke onderdelen. Glastuinbouw Nederland liet eerder al weten geen voorstander te zijn van Europees bodembeleid.

Europa kent een rijke bodemdiversiteit, elk met zijn eigen identiteit en specifieke kenmerken. In plaats van generiek bodembeleid pleitte Glastuinbouw Nederland daarom voor meer maatwerk, stimulansen en een vrijwillige benadering. Hoewel nog steeds kritisch op het voorstel, zijn de aanpassingen vanuit het Europarlement een aanzienlijke verbetering.

Het oorspronkelijke voorstel van de Europese Commissie schreef vooral méér generiek beleid voor, inclusief nieuwe verplichtingen en beperkingen op waardevolle tuinbouwgronden in Nederland. Glastuinbouw Nederland vindt het een goede ontwikkeling dat de Europarlementariërs willen dat de richtlijn een adviserend karakter krijgt en dus geen generieke maatregelen meer voorschrijft. Telers komen daarmee weer aan het roer te staan voor het verbeteren van de bodem. Daarnaast zijn enkele verplichte doelen ter verbetering van de bodemkwaliteit uit het voorstel gehaald.

Glastuinbouw Nederland blijft het wetsvoorstel nauwgezet volgen. Nu is de Raad van Europese milieuministers aan zet. De komende periode zullen zij met elkaar onderhandelen over het voorstel van de Commissie en een positie innemen. Glastuinbouw Nederland staat daarbij in nauw contact met onze Europarlementariërs, Kamerleden en betrokken ministers om te werken aan werkbaar bodembeleid.

Bron: Glastuinbouw Nederland

Publicatiedatum: