Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Voorjaar, de tijd van de ranonkels

In de veilingmeesterscolumn van deze keer speciale aandacht voor de ranonkel, een vrolijke en veelzijdige bloem die kenmerkend is voor het voorjaar. Veilingmeester Paul Freriks vertelt er meer over en legt uit hoe de ranonkelmarkt er momenteel voor staat aan de klokken van Royal FloraHolland.

Tot nu toe zit het weer mee voor de ranonkel. De bloem en het gewas houden van een zonnetje, maar zijn gebaat bij niet al te warm voorjaarsweer. Want zodra de temperatuur structureel boven de 17 graden uitschiet, stopt de plant met bloeien. Dan worden de bloemknoppen al snel kleiner en de takken lichter. Vanwege het relatief kalme weer afgelopen tijd groeide het gewas rustig en dat kwam de kwaliteit ten goede.

De afgelopen twee weken (week 13 en14) zagen we afgerond 17% minder ranonkels aan de klokken. Mede daardoor lag de prijs ongeveer 32% hoger dan vorig jaar. We zien dat er dit jaar minder witte, oranje en rode ranonkels aangevoerd worden. Ook dit jaar heeft oranje het wat lastiger in prijs dan de andere kleuren.

Een echte seizoensbloem
De ranonkel is een mooie seizoensbloem die bloeit in het vroege voorjaar. Van oorsprong komt de ranonkel uit Midden-Azië (Afghanistan), waar de inheemse bevolking de bloem gebruikte om kleding en wapens te versieren. In het begin van de 16e eeuw brachten Spaanse ontdekkingsreizigers de ranonkel naar Europa, waar hij al snel populair werd. Hier kreeg zij ook haar officiële naam: Ranunculus. Dit is het Latijnse woord voor kikkertje. Deze naam heeft de bloem te danken aan de drassige omgeving waarin zij in het wild groeit.

Het aantal soorten bedraagt wereldwijd maar liefst 1300 tot 2000. Ranonkels zijn in verschillende kleuren en bloemvormen te verkrijgen. Zo zijn er enkel- en dubbelbloemige, vertakte soorten, soorten met groene grasharten en er zijn ranonkels met gevulde bloemen, kenmerkend door hun gekrulde bloemblaadjes. De vrolijke bloem is een geweldig symbool voor wie geluk, vriendschap en liefde wil vieren en wordt vaak cadeau gegeven bij speciale gelegenheden, zoals verjaardagen en jubilea, of wanneer iemand moet worden opgevrolijkt.

Op de veilingklokken wordt de ranonkel van december tot en met mei aangevoerd vanuit diverse landen. Van december tot en met april vooral vanuit Italië en Israël, en vanaf half maart komt de aanvoer vanuit Nederland op gang. De Hollandse aanvoer duurt afhankelijk van het weer meestal maar 6 tot 8 weken. Dat is kenmerkend voor een echte seizoensbloem.

Beeld van de totale klokmarkt afgelopen 2 weken
De feestdagen vallen dit jaar wat minder gunstig. Doordat Pasen vroeg viel, zitten we even met een gaatje richting Moederdag (12 mei) wat vraag betreft. Dat zag je helaas bij meerdere producten in de prijzen terug. Per product zagen we wel een divers beeld. Bij limonium en gips bijvoorbeeld zagen we een forse uitbreiding in aantallen, waardoor de prijzen daar wat onder druk stonden. Producten waarvan het seizoen net weer is gestart, zoals onder andere snijhortensia en kas-pioenen, werden juist weer goed opgepakt en betaald.

Ook bij de planten zitten we 'in between' de feestdagen. Hierdoor staan de prijzen zo links en rechts wat onder druk. Het perkgoed is zeer goed aan de prijs. Ook hier is de ranonkel een welkome aanvulling als seizoensproduct. Vooral violen en primula's, de lentebodes waren sky high! Groene kamerplanten waren redelijk in prijsvorming en bij de bloeiende kamerplanten zagen we een wisselend beeld. Azalea's en hydrangea's stonden wat onder druk, maar begonia's en bloeiend exclusief zijn goed aan de prijs. Zoals je ziet, is het seizoen volop in beweging. Volg de klok voor meer seizoensproducten!

Publicatiedatum: