Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
areaalcijfers CBS 2023

Krimp glastuinbouw Nederland ingezet?

Is er nog plek voor groei van de Nederlandse glastuinbouw of gaat de sector (noodgedwongen) krimpen in areaal? Het is momenteel onderwerp van een publiek debat, aangeslingerd door de inmiddels alom bekende uitspraken van Frans Timmermans en Klaas Knot. Recente CBS-cijfers geven een beeld van hoe het er vorig jaar per provincie aan toe ging.

Heel Nederland telt volgens de statistici nog 10.151,8 hectare glas (dat was in 2022 volgens het CBS 10636 hectare). Daarvan staat veruit het meeste in Zuid-Holland: 4688,8 hectare, gevolgd door Noord-Brabant, Limburg en Noord-Holland. Het kleinste areaal staat in Groningen: 70 hectare.

De WOS dook in de Westlandse cijfers en bekeek ook de ontwikkeling in de 15 grootste glastuinbouwgemeente op basis van de recente CBS-cijfers. Het meeste verlies aan areaal vond plaats in de gemeente Lansingerland. Groei in areaal is er in geen van de 15 gemeentes te zien, blijkt uit de visual van de WOS.


Areaalcijfers vier grootste glastuinbouwprovincies én totalen Nederland


Arealen glastuinbouw 8 provincies, met uitzondering van Friesland, Groningen, Drenthe en Overijssel.


De arealen glastuinbouw van de vier noordelijke provincies