Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Veertig telers gaan vernieuwde CO2-tool testen

Meer grip op CO2-dosering én op de kosten voor deze productiefactor, Dat is het doel van de online tool 'CO2 Optimaal powered by OCAP'. Diverse telers experimenteerden afgelopen jaar met de tool. Met succes, maar er kwamen ook verbeterpunten aan het licht. Zo blijkt een autonome werking – middels een koppeling met de klimaatcomputer - cruciaal om de CO2-dosering te optimaliseren en de tool tot een succes te maken. Ontwikkelaar B-Mex hoopt de autonome sturingstool begin juni te introduceren, waarna zo'n veertig telers ermee gaan testen. Jeroen Boonekamp geeft op Kas als Energiebron een update.

Om telers meer inzicht te geven en te helpen efficiënter CO2 te doseren, startte B-Mex twee jaar geleden met de ontwikkeling van een online adviestool. Jeroen: "Met de tool kunnen we terugkijken en de optimale CO2-dosering over de afgelopen periode bepalen. Ook doen we een voorspelling voor de volgende dag. We nemen de kostprijs van de CO2 en de opbrengstprijs van het product hierin mee. Speciale modellen geven inzicht in hoeveel extra productie een bepaalde CO2-dosering oplevert. Het meest spannende is of telers straks durven te vertrouwen op de tool, hun CO2-dosering daadwerkelijk hieraan over durven te laten."

Jeroen Boonekamp van B-Mex vertelde afgelopen najaar op een evenement over de impact van energie-efficiënt telen al over de vernieuwde tool.

Lees hier meer over de tool bij Kas als Energiebron.

Publicatiedatum: