Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Bloemenhandel wacht paar zware weken"

Tholen - Tulpen zijn afgelopen maand door het dak gegaan. Zoals ook blijkt uit de omzetcijfers van Royal FloraHolland over afgelopen maand, resulteerde een serieus lagere aanvoer in serieus hogere prijzen. "Een middenprijs van 21 cent is echt mega, als je bedenkt dat een kweker met een middenprijs van een cent of 14 al een prima seizoen draait. Er waren zelfs dagen bij dat ze voor 30+ van de hand gingen, dat is ongekend."

We spreken een tweetal bloemenhandelaren, die beiden vanuit het Aalsmeerse klanten door heel Europa bedienen. "Door een buitengewoon natte winter is er veel uitval geweest. Dat betekent vermoedelijk ook dat we volgend jaar weer tekorten zullen zien. Omdat de vraag veel groter was dan het aanbod gingen prijzen op de spotmarkt door het dak en omdat er in de termijnmarkt tekorten waren, gooide dat nog extra olie op het vuur."

Omdat bollentelers hun land niet op konden, zijn er veel bollen verzopen. Daarnaast was ook de virusdruk groot. "Tel daar nog bij op dat Pasen heel vroeg viel dit jaar, dus viel ook de piekvraag erg vroeg. Na de Pasen willen mijn klanten geen tulpen meer en dat zie ik ook bij collega's. Dat is nadelig voor het product dat erna nog komt, maar van de andere kant moeten klanten ook gewoon volumes hebben en zien we dat de actuele prijzen eigenlijk helemaal zo gek niet zijn."

"Zware weken" in het verschiet
Doordat Pasen en Moederdag zo ver uit elkaar liggen gaat de handel nu "een paar zware weken" tegemoet. "Er valt een behoorlijk gat en er gebeurt daarom bar weinig momenteel. Normaal volgt op de tulp de pioen, maar die is er nu nog niet. Heb je die flush gehad, dan komen daarna de hortensia's en het echte zomerbloemenassortiment. Een betere spreiding van al die feestdagen helpt dan om producten goed weg te zetten en wat dat betreft is dit jaar tamelijk uitzonderlijk."