Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Dick van Raamsdonk, directeur van HPP Worldwide, blikt vooruit op IFTEX 2024

"Deze beurs is nog belangrijker geworden dan hij al was”

"Alles wijst erop dat de beurs dit jaar weer groter is geworden ondanks de uitdagingen van het moment," zegt Dick van Raamsdonk, directeur van HPP Worldwide, terwijl hij vooruitblikt op de aankomende IFTEX-beurs die van 4-6 juni plaats vindt in Nairobi, Kenia. "We zijn vooral gegroeid doordat het aantal kwekers behoorlijk is toegenomen. Dit zien we ook graag, want de IFTEX is toch vooral een kwekers-kopersbeurs. Het is altijd ons doel om de kopers en aanbieders van bloemen bij elkaar te brengen. Alles eromheen is ook belangrijk, maar uiteindelijk draait het om de koop en verkoop van snijbloemen."


Dick van Raamsdonk tijdens IFTEX 2023

Uitdagingen leiden tot een zoektocht naar nieuwe markten
De beursorganisator benadrukt dat juist de koop en verkoop van snijbloemen op het moment te maken heeft met grote uitdagingen zoals de stengere Europese eisen voor de import van Keniaanse bloemen. "Men is hier best wel bezorgd over omdat dit gevolgen zal hebben voor de groei en competitie in de markt. Door deze ontwikkeling wordt men gedwongen om op zoek te gaan naar nieuwe markten. Een beurs zoals de IFTEX speelt hier een cruciale rol in, want op deze bloemenbeurs worden niet alleen andere bloemsoorten, maar vooral ook nieuwe markten ontdekt. Daarnaast zal het ook leiden tot meer directe handel."

Er is sprake van onzekerheid onder Keniaanse kwekers. Als men onderneemt en vooral als men produceert wil men geen onzekerheid. Men weet wat voor soorten en variëteiten in Europa gewild zijn. Als men naar een andere markt wil exporteren dan moet men rekening houden met de smaken van die markt, dit heeft dus consequenties voor het assortiment van kwekers. Ook hiervoor is de beurs, en deze onzekerheid zal een van de belangrijkste gespreksonderwerpen worden van deze editie. De beurs in Kenia is bedoeld voor iedereen die meer wil weten over de Keniaanse bloemenmarkt, al is het maar voor de informatie die daar in deze onzekere tijd te krijgen is. De huidige roerige tijden zorgen er bijvoorbeeld voor dat er in bepaalde markten minder bloemen worden geconsumeerd. Daarbij is er concurrentie vanuit de Chinese bloemensector die nu zelf fanatiek is gaan produceren en exporteren. Daarnaast moet men er rekening mee houden dat jongere generaties anders tegen bloemen aan kijken. Ik las bijvoorbeeld in de krant dat generatie Z liever duurdere plastic bloemen koopt die langer meegaan. Verder wordt de hele markt voor snijbloemen (van productie tot verkoop) beïnvloed door allerlei ontwikkelingen op het gebeid van duurzaamheid en CO2-uitstoot. Uiteindelijk is de beurs een onderdeel van de hele productielijn, wij moeten als beurs zijnde nieuwe kopers aanleveren. En als er meer kwekers staan, is het ook weer interessanter voor de toeleveranciers."

Meer kwekers en meer diversiteit
Echter, Van Raamsdonk denkt niet dat de huidige ontwikkelingen de oorzaak zijn van het toenemende aantal kwekers op de beurs. "Ik denk dat het vooral te maken heeft met de groei van kwekers. Er zijn meer kwekers die meedoen aan de beurs omdat deze kwekers nu opkomen. Kleine kwekers verkochten bloemen aan hun grotere collega's die de bloemen vervolgens voor hen exporteerden. Deze kleine kwekers zijn groot geworden en willen zelf gaan exporteren zodat ze hier zelf meer aan verdienen. Dit is interessant want hoe meer kwekers er zijn, hoe meer kopers er naar de beurs komen. Ik verwacht dat we richting de 180 standhouders gaan, vorig jaar waren het er ongeveer 165."

Daarnaast ziet hij dat de toename in diversiteit ook bijdraagt aan de toename van kwekers op de beurs. "Vorig jaar was diversiteit indrukwekkend. Op een gegeven moment moest je in bepaalde hoeken van de beurs bijna zoeken naar de rozen, terwijl er eerst alleen maar rozen waren. Die trend heeft doorgezet en is alleen maar geïntensifieerd. Dit heeft bijvoorbeeld ook te maken met de ontwikkeling dat steeds meer boeketten on-site worden gemaakt waardoor er natuurlijk verschillende bloemsoorten nodig zijn. Dit is een schoolvoorbeeld van de diversiteit. Kwekers, die vaak ook aan openveld teelt doen, kunnen ook bloemen aanleveren voor boeketten. Daardoor hebben ze meer handel en dat is ook een van de redenen waarom ze meer naar de beurs komen. Het is duidelijk dat deze trend ook heeft gezorgd voor nieuwe kwekers. Dit is ook interessant voor de kopers, want zij zijn steeds meer op zoek naar andere bloemsoorten."

IFTEX 2024
Ook dit jaar is de IFTEX weer van dinsdag tot en met donderdag. Hier is een specifieke reden voor: "Uit ons onderzoekt blijkt dat vakbeurzen in het midden van de week moeten vallen, in het weekend willen mensen thuis zijn. "De beurs wordt dit jaar wéér groter en we breiden daarom uit door het bouwen van een tijdelijke accommodatie. Dat zal er zeker mooi uit gaat zien." Verder zijn er ook evenementen naast de beurs. Voor de beurs van start gaat is er een conferentie met kwekers en andere directe betrokkenen, deze conferentie is sector gericht en heeft duurzaamheid als thema. Op de tweede beursdag is er social gathering waar men, onder het genot van een hapje en een drankje, kan netwerken. Echter, van Raamsdonk benadrukt dat de focus niet op deze extra activiteiten ligt. "Een goede beurs behoeft geen side-activiteiten, want op een goede beurs heeft men daar geen tijd voor. Uiteindelijk draait het om het samenbrengen van kopers en producenten van bloemen. Ik denk dat het een goede beurs gaat worden. Op de beurs kan je in korte tijd veel informatie op doen. Aangezien we in roerige tijden leven en informatie snel veranderd denk ik dat deze beurs nog belangrijker is geworden dan hij al was."

Voor meer informatie:
Dick van Raamsdonk
HPP Worldwide
www.hppexhibitions.com

IFTEX
www.iftex.org