Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

RFH: Uiterlijk 1 januari 2027 alle leden en aanvoerders gecertificeerd

Vanaf 1 januari 2026 moet het merendeel van de leden en aanvoerders die bloemen en planten aanbieden, verhandelen en verrekenen via het Royal FloraHolland platform gecertificeerd zijn volgens de eisen van het Floriculture Sustainability Initiative (FSI basket of standards). Met een stapsgewijze aanpak moeten alle leden en aanvoerders volledig FSI-compliant zijn in 2027. Dat heeft de directie van Royal FloraHolland besloten en geldt, op gezeg van het VBN-bestuur, ook voor leden en niet-lid aanvoerders die leveren aan Plantion.

CEO Steven van Schilfgaarde: "Ik ben trots op waar onze sector nu staat. Dankzij innovatiekracht en ondernemerschap zijn de afgelopen jaren immense stappen gezet. Veel leden hebben het voortouw genomen en fors geïnvesteerd in duurzame oplossingen, hetzelfde zie je aan de kant van kopers waardoor mooie initiatieven ontstaan. Nu is het zaak om de volgende stap te zetten: certificering is belangrijk voor transparantie en objectivering. Met ons besluit gaan kopers op ons platform binnenkort alleen nog bloemen en planten van gecertificeerde kwekers inkopen. Dit past bij de maatschappelijke rol van ons internationaal leidende sierteeltplatform, waarbij klanten meer transparantie krijgen. Het past ook bij de rol die Royal FloraHolland vervult als leidende coöperatie en sierteeltdraaischijf in Nederland, Europa en daarbuiten."

Gecertificeerd inkopen
Ook vanuit kopers wordt het besluit omarmd. Matthijs Mesken, directeur VGB: "We zien een toenemende vraag vanuit de maatschappij naar transparantie, bijvoorbeeld op het gebied van teelt en arbeid, thema's die voor de handel heel belangrijk zijn. Certificering van kwekers gaat bijdragen aan de reputatie van de sierteelt, in Nederland en daarbuiten."

Van de totale omzet van Royal FloraHolland is op dit moment 83% milieugecertificeerd en 71% is FSI-compliant. Om hoeveel kwekers en kopers het gaat wordt niet gemeld, wel, zo besluit het persbericht dat hier in zijn geheel te lezen is (en o.a.a. details bevat aangaande de te volgen 'roadmap'), dat "Royal FloraHolland zal handhaven op dit besluit".

Publicatiedatum: