Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

“Pasen is niet echt een bloemendag meer”

Tholen - "Het moest geen 25 graden zijn, maar als het een beetje meezat kon je vroeger met Pasen leuk bloemen verkopen. De laatste jaren is dat steeds minder, natuurlijk zet de commercie erop in en zie je meer geel en wit, maar je moet je er geen grote voorstellingen van maken."

Laurens Huijbregts rijdt sinds jaar en dag – om precies te zijn sinds 1978, dus dat is al even – met handel vanuit het Westland op bloemisten in Noord-Brabant. "De handel is de gekte van afgelopen weken voorbij, bloemen zijn rond de Valentijn en Internationale Vrouwendag echt gruwelijk duur geweest, maar nu is dat hype-achtige er wel weer af. Tulpen, die met een beetje warmte 'zo met de bek opgestaan', worden afgewisseld door bijv. ranonkels en anemoontjes van eigen bodem en langzaam komt het complete assortiment weer naar boven. Wat dat betreft begint nu de mooiste tijd van het jaar. Na de Moederdag loopt dat door in de typische zomerbloemen, om met de zomer dan weer uit beeld te raken."

Frankrijk
Voor wat betreft Pasen ziet Wim Aanhane, eveneens een man met decennia aan ervaring in de bloemenhandel op de teller, dezelfde afvlakking optreden als Laurens. De afgelopen week was hij nog helemaal niet zo te spreken over de handel. "Het is altijd een wat moeilijk moment omdat je in de overgang zit van winter naar bloei en voorjaar. Dat is nu, maar daarnaast zien we ook dat klanten steeds vaker wachten tot het allerlaatste moment." Wim, die sinds vorig jaar al zijn handel verkoopt vanuit de webshop en met name de Franse markt belevert, is zelf wel positief gestemd, maar hij ziet ook dat klanten onzekerder en voorzichtiger zijn geworden dan vroeger. "We zitten misschien teveel het nieuws te kijken, daar word je inderdaad somber van. Maar het heeft ook iets te maken met vergrijzing, of met imago, of met allebei. Of dat nu in Frankrijk, Duitsland of Nederland is, overal kunnen bloemisten geen personeel vinden, om over opvolging nog maar te zwijgen. Tegelijkertijd verkopen we met z'n allen best wel bloemen en zijn er juist voor hen die een beetje lef hebben echt niet minder mogelijkheden dan vroeger."

Hollen en stilstaan
Voor wat betreft planten en arrangementen ligt het toch wat anders allemaal. "Bij ons is het erg druk geweest, er is veel weggegaan", vertelt Diego Bruijn van Solid Plant Productions. "Voor wat betreft de paashandel moet je denken aan veel pastelkleuren, veel narcissen en bol-op-pot producten, en überhaupt alles wat met bollen te maken heeft."

De handel zelf verliep wat wispelturig. "Het was hollen en stilstaan. Dat is ook wat ik hoor van anderen, dat de handel wat dat betreft een jojo geweest is. Zo waren we afgelopen week op maandag, dinsdag en woensdag echt aan het rennen, maar gebeurde er op donderdag en vrijdag weer veel minder."

Opgefokt gedoe
Met al die feestdagen op een rij – denk aan Valentijn, Internationale Vrouwendag, de Engelse Moederdag, de Franse Grootmoederdag – kan goed geld verdiend worden, maar het zorgt tegelijkertijd ook voor een hoop hectiek. Van Laurens hoeft dat eigenlijk allemaal niet zo. "Op bepaald momenten gingen er in Aalsmeer rode rozen van de hand voor 8 euro 50. Kijk, dat is gewoon te zot voor woorden. Het weer fietst daar nog tussendoor. Het is nu hopen op een mooi voorjaar, dat is voor planten natuurlijk goed, en tegelijkertijd gematigde temperaturen, want dan verkopen we ook nog bloemen."

Voor meer informatie:
Laurens Huijbregts
Derksen Bloemengroothandel
laurens@derksenbloemen.nl

Wim Aanhane
Wim.aanhane@aanhane.com
https://www.aanhane.com/

Diego Bruijn
info@solidplantproductions.com
www.solidplantproductions.com