Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

De klok als perfecte graadmeter

Veilingmeester planten Erik Boland legt in onderstaande column uit waarom de klokken zo'n goede graadmeter voor de handel zijn. Ook merkt hij dat richting het einde van de maand de koopkracht sterker is, doordat de consument dan het salaris krijgt gestort. Kopers spelen daar handig op in en zorgen dat de winkels goed gevuld zijn.

Wat hebben we toch een mooi instrument! De klokken zijn een perfecte graadmeter voor de handel. Ook in de afgelopen weken hebben we dit weer mooi kunnen zien. Een voorbeeld: bij de potplanten Hydrangea's was veel vraag. Vorig jaar was de vraag minder en was er beduidend meer aanbod. Wat zagen we gebeuren? Waar vorig jaar de prijzen zeer matig waren, is de prijsvorming op dit moment voor zware sorteringen sky high, mogen we wel stellen.

Kopers zijn scherp
Bij klokvoorverkoop zien we dan dat de helft al voorverkocht is voor soms 1 of 2 euro minder dan de klokprijs doet. De prijzen voor de daghandel worden dan meestal snel aangepast door de kwekers. Kopers zijn hier vaak scherp op en kijken wat er allemaal te koop is en slaan dan hun slag. Maar er zijn ook kwekers die wel een marktconforme prijs invullen, en ook daar zien we dan dat 50% van de partij al is voorverkocht.

Dit weekend is het Pasen en natuurlijk zien we dan de prijzen voor gele producten meestal zeer goed zijn. De tuincentra zullen naar verwachting veel bezoekers trekken en de verkoop zal ongetwijfeld goed zijn. Gele producten zullen vanaf volgende week uit de gratie zijn, is de verwachting. Daarna gaan we richting de rode kleuren voor de Moederdagen.

Sint Salarius
Aan het einde van de maand zien wij als veilingmeesters regelmatig dat de prijzen wat oplopen. Hoe komt dat nu, zul je je afvragen? Aan het einde, of begin van de maand krijgt de consument het salaris gestort. Ze kunnen dan weer makkelijker geld uitgeven. Kopers spelen daar handig op in en zorgen dat hun winkels, straathandel en tuincentra voor die tijd goed gevuld zijn. Voor ons als veilingmeesters zijn dat allemaal signalen om tijdens onze veiltactiek rekening mee te houden. Natuurlijk zijn er meer factoren die invloed hebben op vraag en aanbod, bijvoorbeeld het weer of bepaalde feestdagen.

Voorbereiding verhuizing veilingmeesters planten Aalsmeer en Centraal veilen planten
De voorbereiding om het veilen vanuit de veilstudio's planten Aalsmeer te gaan doen is in volle gang. Vanaf 30 mei 2024 is het de bedoeling dat veilingmeesters en op 31 mei 2024 de kopers die nu nog op de tribune op Aalsmeer werken, verhuizen naar de kantoortuin ECA in Aalsmeer. Het wordt een mooie ruimte van waaruit wij gaan veilen. Ook voor de kopers die nu op de tribune zitten (planten en bloemen) is daar de mogelijkheid om hun inkopen te blijven doen. Met mooie bureaus, bureaustoelen en klokschermen zijn de inkopers daar van harte welkom.

Ook wij gaan straks vanuit een veilstudio veilen en we zitten dan niet meer in onze veilloges. De eerste centrale plantenklok C15 is van start gegaan en dit is naar volle tevredenheid verlopen. Op dit moment monitoren we dat en hebben we al meerdere veilgroepen groene planten toegevoegd.

Connect to grow
Je bent welkom om aan te voeren of te kopen op de klok! Neem contact op met de klantenservice van Royal FloraHolland: 088 789 89 89 en vraag naar een accountmanager of een veilingmeester.

Publicatiedatum: