Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

AREFLH-conferentie: Toekomst Europese AGF-sector, waterbeheer en strategische dialoog

AREFLH (de Assemblée van Tuinbouwregio's) organiseerde een openbare conferentie in Centraal-Macedonië als onderdeel van haar Algemene Vergadering. Het doel van de conferentie was om de veranderingen in Europa met betrekking tot het GLB en de nieuwe strategie voor de land- en tuinbouwsector te bespreken.

Vlnr: François Lafitte (Voorzitter van APFeLSO), Richard Schouten, (Directeur van DPA), Cristian Maretti (Vicevoorzitter van Gruppo VI.VA), Elli Tisforou (Voorzitter van de Coöperatieve Coördinatiecommissie bij COGECA), Christos Giannakakis (Vicevoorzitter van de Nationale Unie van Agrarische Coöperaties van Griekenland) en Simona Caselli (Voorzitter van AREFLH).

Drie vertegenwoordigers van de gastregio openden het evenement. Georgios Kefalas, vice-gouverneur, en Bane Prelevic, vice-gouverneur voor Externe Betrekkingen, spraken over de noodzaak van uitwisseling en discussie om de toekomst van de sector in onze regio's te vormen. Katerina Zografou, vice-gouverneur van de regionale eenheid van Chalkidiki, benadrukte dat organisaties zoals AREFLH cruciaal zijn in deze onrustige context om boeren en telers in staat te stellen met één stem te spreken met de Europese instellingen.

Het eerste deel van de conferentie richtte zich op de uitdagingen waarmee Europese telers worden geconfronteerd. Luc Berlottier van het DG AGRI van de Europese Commissie presenteerde een voortgangsrapport over sectorale interventie in de groente- en fruitsector. Hij legde de nadruk op de trend naar een grotere concentratie van de Europese productie in een afnemend aantal telersorganisaties.

Dit leidde tot een discussie met de deelnemers om het standpunt van de Commissie te verduidelijken en beter te begrijpen. De eerste rondetafel, bestaande uit zes Europese experts in land- en tuinbouwproductie, schetste de achtergrond van de strategische dialoog die door de Commissie is gestart: de komende verkiezingen, protesten in heel Europa, klimaatverandering en nieuwe marktreguleringen. De sprekers benadrukten de noodzaak van overgangsperioden voor boeren en telers, evenals realistische beleidsmaatregelen van de betreffende instellingen.

De sector werd ook opgeroepen om proactief te zijn in het licht van klimaatverandering, waarbij werd gewezen op de veranderende houding van de samenleving ten opzichte van voedsel en voedselproducties.

Het tweede grote thema van de openbare conferentie, gehouden aan de vooravond van de Internationale Waterdag (22 maart), was het beheer van deze vitale hulpbron. De sprekers presenteerden hun huidige projecten en acties om water te behouden in Europese gebieden.

De vertegenwoordigers van de regio's Valencia (Spanje) en Auvergne-Rhône-Alpes (Frankrijk) gaven details over hun steun aan producenten in hun inspanningen om zuinig met water om te gaan, dankzij irrigatierobotica en constante aandacht voor de behoeften van telers. Simona Caselli, Voorzitter van AREFLH, verklaarde dat we het gebruik van water moeten plannen en moeten investeren in de modernisering van infrastructuren evenals in operationele programma's. Het onderwerp zal opnieuw worden besproken in de komende AREFLH-werkgroep water.

Simona Caselli sloot de dag af met de aankondiging van de volgende Algemene Vergadering die in maart 2025 zal worden gehouden in de Spaanse regio Valencia.

Voor meer informatie:
Laetitia Forget
AREFLH
Tel: +33 (0) 5 33 89 10 19
s.general@areflh.org
www.areflh.org

Publicatiedatum: