Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Productiewaarde van Vlaamse sierteeltsector bedraagt in 2022 507 miljoen euro

De productiewaarde van de Vlaamse sierteeltsector varieert in de periode 2010-2022 tussen 489 en 579 miljoen euro, meldt het Agentschap Landbouw & Zeevisserij. In 2022 daalde de productiewaarde van 579 miljoen naar 507 miljoen euro, een afname van -12%. De totale Vlaamse land- en tuinbouwsector realiseert in 2022 een eindproductiewaarde van 7,5 miljard euro. Daarvan is de tuinbouw en akkerbouw goed voor respectievelijk 25% en 10%. De eindproductiewaarde stijgt in 2022 sterk met +19,6% tot 7,5 miljard euro, maar ook de intermediaire kosten stijgen met +19,8%.

De productiewaarde wordt bepaald door de totale productie en prijs van land- en tuinbouwproducten. Het totale areaal, de productie per hectare en de prijs zijn de belangrijkste variabelen. Sierteelt kan ruwweg opgedeeld worden in bloemen & sierplanten en boomkwekerij, hoewel een duidelijke grens trekken moeilijk is. Vooral bloem- en sierplantkwekerij kan zowel in openlucht als onder beschutting gebeuren.

De Vlaamse sierteeltsector is divers en daarom moeilijk te analyseren. De bloem- en sierplantensector omvat o.a. perk- en balkonplanten, azalea, potchrysanten, kamerplanten, bloembollen en –knollen enz. De boomkwekerijsector omvat o.a. bloeiende en niet-bloeiende heesters, vaste planten, solitaire en laanbomen, rozelaars en fruitkweek, bos- en haagplantsoen.

Veel tuinbouwsectoren, met name fruit, groenten in openlucht en sierteelt, kenden een daling van de eindproductiewaarde.


In de figuur is te zien dat de productiewaarde van de Vlaamse sierteelt is afgenomen in 2022.


In de figuur is te zien dat de eindproductiewaarde van de Vlaamse tuinbouwsector in de loop der jaren toeneemt.


In de figuur is te zien dat de eindproductiewaarde van de Vlaamse sierteeltsector daalt.

Bron: Agentschap Landbouw & Zeevisserij

Publicatiedatum: