Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Toetsen hoofdstukken Heftruck en Veilig werken met loodaccu’s van start

Stigas vraagt deze maand aan de Nederlandse Nederlandse Arbeidsinspectie om de geactualiseerde onderdelen Heftruck en Veilig werken met loodaccu's te toetsen. Dat meldt Glastuinbouw Nederland. Alleen door de Arbeidsinspectie goedgekeurde, erkende onderdelen neemt de organisatie op in de Arbocatalogus.

Het gebruik van een heftruck brengt verschillende gevaren met zich mee: vallende lading, een kantelende heftruck en aanrijdingen met personen of kwetsbare objecten. Ongevallen met heftrucks hebben regelmatig een ernstige afloop. Om deze risico's te verminderen moeten maatregelen worden genomen die beschreven zijn in dit deel van de Arbocatalogus. Met als doel: de heftruck is veilig en wordt conform de handleiding gebruikt, onderhouden en gekeurd en de werkomgeving is veilig voor chauffeur en omstanders.

In de glastuinbouw wordt gewerkt met elektrische mobiele werktuigen zoals veegmachines en elektrische palletwagens. Het werken met loodaccu's - zowel natte als droge accu's – kunnen risico's met zich mee brengen. Denk aan explosierisico's, brandrisico's en gezondheidsrisico's. Het risico op explosiegevaar in de ruimte waarin het acculaadstation zich bevindt in kaart brengen is de eerste stap. Maatregelen nemen om brandgevaar te voorkomen en huid- en oogletsel door accuzuur voorkomen zijn onderwerp in dit onderdeel van de Arbocatalogus.

De sector vindt eerlijk werk belangrijk en dit is verbonden aan veilig en gezond werken. Dit is een belangrijk onderdeel van de Human Capital Agenda. Stigas beschrijft technieken en manieren, goede praktijken, normen en praktische handleidingen voor veilig en gezond werken. De kern van het werk van Stigas is de Arbocatalogus, de onderdelen die beschrijven hoe aan de wettelijke voorschriften (Arbowet) kan worden voldaan.

Bron: Glastuinbouw Nederland

Publicatiedatum: